Hur många startförsök gör brännaren?

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Skriv svar
Duetten
Prima virke
Inlägg: 39
Blev medlem: tor 15 nov, 2007 22:09
Ort: Umeå

Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av Duetten »

Jag har för mig att Viking Bio gör tre startförsök innan den larmar för misslyckad start men min brännare gör bara ett. Chipet med programvaran är märkt "KNOV-002". Hur många startförsök brännaren ska göra?

Orsaken till min fråga är att fotomotståndet troligtvis är paj. Jag fick larm för överhettning i brännarröret häromkvällen och då jag äntligen hittade återställningsknappen för givaren (sitter i fallröret), och brännaren drog igång så stannade den efter endast ett misslyckat startförsök. Då jag plockade ut fotomotståndet såg jag att "hatten" var ihopsmällt så det har nog varit lite hett inne i brännkammaren... Jag testade att resistansmäta fotomotståndet men det är avbrott. Ingen skillnad i mörker eller ljus. Har jag testat det på rätt sätt?

Jag har sen en tid tillbaka haft problem med att brännaren ibland matar på för mycket pellets. Efter en misslyckad start med pellets i hela brännarröret mätte jag upp startdosen till åtminstone en halvliter (!) men då jag gjorde upprepade omstarter var startdosen alltid helt normal, runt 200g/c:a 2-3 dl. Jag tror att övertempen orsakades av en för stor startdos pellets som blev stående i fallröret och började brinna och det orsakade i sin tur att övertempskyddet i fallröret löste ut. Detta orsakade att pellets låg och småglödde i ett par timmar i röret och brännaren blev överhettad. Ja, det blev rökutveckling i pannrummet. Jag fick även larm för Hög omgivningstemperatur. Troligtvis orsakade den höga temperaturen att fotomotståndet smälte. Var sitter förresten givaren för "Hög omgivningstemperatur"? På kretskortet?

Hur kan startdosen bli så stor ibland? Det är ju inte repeterbart!

Jag vet, många frågor i samma tråd men mitt tålamod är snart slut. Jag har precis monterat in en ny pannlucka och bytt yttre brännarrör och vill bara komma igång igen efter mer än en veckas stillestånd med konstant -20C utomhus och nu detta...
CTC 1100 Miljö (c:a 1995), Viking Bio (2006). Mafa 300, Pellets från BioNorr 8 mm. 150 kvm 1,5 plansvilla + 15 kvm garage
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av bergatorparen »

Det stämmer bra att den skall göra 3 startförsök innan den larmar. Startdosen styrs av en timerfunktion: Ratten för startdos ger 15 sekunders drift av skruv i mittläge, 7,5 sekunder i Min läge och 22,5 sekunder i Max läge - du kan med andra ord steglöst välja hur många sekunder skruven skall gå. Om det varierar hur många sekunder den går med ojämna mellanrum, kan det vara knas med kortet eller processorn.
Fotomotståndet måste bytas. Utifrån beskrivningen är det slut.

Problemet du beskriver med hög omgivningstemperatur, kan bero på att du har problem antingen med draget, eller att du får så långa gångtider att "skidbacken" som bygger sig upp framför rostret blir så hög att den stryper gasflödet för mycket - och då blir det problem kan jag intyga. Lösningen är att aska ur brännaren en extra gång mellan de ordninarie sotningarna. Men summan av det du berättat i denna tråd ger vid handen att du har på tok för stort mottryck i pannan - vilket kan bero på att skorstensdraget inte räcker, att det ligger flygaska där det inte borde och mer därtill. När du sotar pannan är det mycket viktigt att du rengör hela den rökboxen som går från utloppet på konvektionstuberna över till rökstosen på pannan. Jag vet av egen erfarenhet att detta är ett helvetes ställe att komma åt och sota, men det är också ett ställe där det snabbt samlas stora mängder flygaska. Rökröret från pannan till skorstenen är en annan punkt som kan ställa till med försämrad drag. Detta rör bör rengöras ca 1 gång i månaden eller ungerfär vart 5 - 6 eldade veckoförråd eller vid behov - dock minst 1 gång mellan sotarbesöken.

Jag vet inte exakt var givaren för hög omgivningstemperatur sitter, men den ställer sig tillbaka automatiskt när temperaturen sjunker till normal.

Din anläggning verkar ha så många problem, att om de åtgärder jag föreslagit inte hjälper, bör du söka hjälp. Du bör få kollat att draget räcker och att skorstensarean är tillräcklig. När brännarluckan slår sig och brännaren löser ut för bakbrand och hög omgivningstemperatur, är det mer än bara inställningarna det är fel på. Jag vill inte vara alarmist, men det du beskriver är inte alldeles ofarligt.
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5009
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av Stegatorparn »

Enklaste sättet att kolla flamvakten är att belysa den med en lampa.
Det kan man göra med brännaren i viloläge. Efter c:a 30 sek ska lampan för låga tändas.

Startdosen är normalt c:a 120 gram. Du bör justera ner lite så tänder den snabbare.
Ställ samtidigt brännaren för "högt drag", vilket också påverkar starttiden.

Givaren för hög omgivningstemperatur sitter på kretskortet mellan de två gröna driftslamporna.

Om brännaren matar för mycket pellets så att flamvakten skyms, hinner inte pelletsen brinna upp innan nästa dos kommer och brännaren går fett. Du ska då minska matningen alt. öka fläkten.
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Duetten
Prima virke
Inlägg: 39
Blev medlem: tor 15 nov, 2007 22:09
Ort: Umeå

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av Duetten »

När jag bytte fotomotståndet så gick brännaren (äntligen igång) och har gått sen dess och jag är mycket glad för detta!

Normalt sotar jag ur pannan varje vecka och normalt har jag ingen "skidbacke" framför rostret men nu finns det en där så jag får nog minska intervallet mellan sotningarna tills jag fattat vad det här beror på. Kan det vara för dåligt ös i fläkten? Jag tog isär den och rengjorde bladen nyligen men det fanns inte mycket skit att ta bort där, trots över 6 års kontinuerlig drift. Varannan vecka rensar jag även turbulatorerna och utrymmet runt dessa från aska så ett eventuellt dåligt drag har nog inget med det att göra.

Hela skorstenen har ett stålrör dragit så jag tror inte att draget plötsligt kan ha försämrats, om nu inte nån passat på att bygga bo där eller om det finns en stor isklump som hindrar röken. Men visst borde väl den försvinna då brännaren går? Var draget bra de första 6 åren kan det väl knappast plötsligt ha försämrats?

Kanske bäst att ta hit en installatör med ett vettigt instrument som får göra en injustering av brännaren, det var nog en 2-3 år sen sist.
CTC 1100 Miljö (c:a 1995), Viking Bio (2006). Mafa 300, Pellets från BioNorr 8 mm. 150 kvm 1,5 plansvilla + 15 kvm garage
Användarens profilbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
Inlägg: 1904
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av GoForIt Pellets »

"Skidbacke"/"askkulle" eller vad man väljer att benämna det framför rostret är väl fullt normalt..

Rengöringsintervallet en gång per vecka känns också fullt normalt och bör fungera såvida det inte är extremt kallt och då förbrukar extremt mycket.

Instrumentinjustera en Viking Bio anser jag är bortkastade pengar då pelletsmatningen är så varierande också ger ett väldigt varierande resultat. Utgå ifrån lågans färg, rökgastemperatur samt rökens utseende ur skorstenen..
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället SCA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Duetten
Prima virke
Inlägg: 39
Blev medlem: tor 15 nov, 2007 22:09
Ort: Umeå

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av Duetten »

På en CTC-panna går det inte att se lågans färg med mindre än att man lossar hela brännaren under drift och drar ut den. Är det OK? Det känns lite riskabelt tycker jag själv men kanske är det så man ska göra?

Rökgastemperaturen känns rätt OK, den toppar på c:a 160C vid nysotad panna. Bra/dåligt?

Men färgen på röken ur skorstenen... Ja, vilken färg ska den egentligen ha och om det inte är bra, ska jag då öka eller minska bränslet och/eller luften? Det är inte tvärenkelt att justera lite, rusa ut på gården och kolla vad som händer med röken och sen in och justera igen. Innan man hunnit med 2-3 rundor slår väl brännaren av och man får invänta nästa cykel. Tror inte det skulle funka för mig men kanske för andra.

Är det överhuvudtaget aktuellt att försöka investera i ett vettigt intsrument för att justera brännaren enligt VB:s instruktioner eller menar du att de bara bortkastade pengar?
CTC 1100 Miljö (c:a 1995), Viking Bio (2006). Mafa 300, Pellets från BioNorr 8 mm. 150 kvm 1,5 plansvilla + 15 kvm garage
stereotypen
Energiprofet!
Inlägg: 407
Blev medlem: sön 01 jul, 2012 21:53
Ort: Nässjö

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av stereotypen »

Du kan se lågan ganska bra på två sätt under drift:

1. Avlägsna slangen pelletsen faller i mellan matningarna, då ser du rakt ner på rostrets bakkant.

2. Avlägsna huven och ta bort flamvakten, se bara till att flamvaken "ser" ljus.
CTC1100 -00 (alla turbolatorer i) med Bio Viking -06 (A18)
Startdos: ca80 gr, RGT 140°
Veckoförråd, 6 m insatasrör 120 mm.
Hus: Tegelvilla 1 pl m källare, 2x89 kvm. från -63.
Användarens profilbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
Inlägg: 1904
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av GoForIt Pellets »

Rökgastemperaturen skiljer ju sig så mellan olika anläggningar/var man mäter.
Vår anläggning ligger snarare på 160° när det är dags att sota ur. Cirka 110° vid nysotad.
Här ska hänsyn naturligtvis också tas till risk för kondens i skorstenstoppen.

Jag var och hämtade vår manual till brännaren, och där anger Värmebaronen att man för en väl intrimmad anläggning regelbundet ska kontrollera att:
- lågan är ljusgul
- röken är osynlig
- rökgastemperaturen är anpassad
- pannan är utan aska och sot
- brännaren körs med lägsta möjliga effekt

Gällande lågan skrivs det på ett annat ställe att lågans färg är en indikator på hur bra förbränningen är:
- ljusgul = bra förbränning, osynlig rök vid normaltemperatur
- rödaktig = för lite luft eller för mycket bränsle, låg verkningsgrad, pannans ytor sotas ned
- vitaktig = kort låga beroende på luftöverskott eller för lite bränsle, låg verkningsgrad, hög rökgastemperatur

Om röken från skorstenen står att den avslöjar hur bra förbränningen är:
- gråbrun = för lite luft
- osynlig = värmeflimmer, vid plusgrader (ned till några minusgrader) ska röken vara osynlig
- vit = vattenånga vid minusgrader

Förbränningen behöver ju stabiliseras lite mellan gångerna du justerar och kollar hur det ser ut ur skorstenen. Jag brukar justera och sedan vänta tills nästa gångcykel innan jag kollar skorstenen. Eller några timmar senare.

Ett bra komplett rökgasinstrument kostar i nivå med vad brännaren gör, och knappast något man köper själv. Inte ens flertalet installatörer har något. Ovanpå själva inköpet måste utrustningen kalibreras regelbundet med ytterligare kostnader. Ett mellanting kan vara en sottalspump och dragmätare, men även då pratar vi flera tusen..
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället SCA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarens profilbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
Inlägg: 1904
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av GoForIt Pellets »

Läste tråden från start på nytt..

Vår brännare gör mig veterligen bara ETT startförsök och misslyckas det så larmar den för misslyckad start.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället SCA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av bergatorparen »

I och för sig kan man räkna det som ett startförsök, men det jag menade var att den laddar startdosen, värmer, blåser, pausar/värmer, blåser, pausar/värmer,blåser, pausar/värmer och blåser en sista gång, och om nu inte eld detekteras så blåser den rent och larmar. Det kan ses som 3 försök eller som ett beroende på hur man räknar det.
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
Användarens profilbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
Inlägg: 1904
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Hur många startförsök gör brännaren?

Inlägg av GoForIt Pellets »

Okej..
Jag fick en misstanke om att man hade gjort modifieringar här också beroende på Bios-versionen på chipet..
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället SCA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Skriv svar