Forumindex   FAQ   Sök  
Bli medlem  Logga in
Forumindex FABRIKAT Värmebaronen

VIKING BIO BRÄNNARE.

Övrig diskussion i de allmänna forumen.

VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav preemare » mån 05 dec, 2016 15:03

Har en Viking Bio från 2006.
Bytt en del grejer, även tänd element för typ 4-5 år sedan.

Nu börjar den att krångla, misslyckad start ett par gånger per dygn.
Har kollat händelseförloppet mer noggrant.
Startar oftast inte på första försöket.
Kan starta på andra eller tredje försöket.
Stannar aldrig när den väl är igång utan går normalt.

Kan det vara tänd elementet som börjar bli dåligt?
preemare
Frö
 
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 05 dec, 2016 14:36

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav GoForIt Pellets » mån 05 dec, 2016 15:41

Hej, och välkommen till forumet..

Har inställningen för högt drag tillslaget på din brännare?
Har du bytt pellets i samband med att dessa problem uppkom?

Tändelementet kan du mäta upp om du har utrustning.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1670
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav stereotypen » mån 05 dec, 2016 19:45

Öka startdosen och se om det hjälper.
Finns ingen anledning att snåla med den.
CTC1100 -00 (alla turbolatorer i) med Bio Viking -06 (A18)
Startdos: ca80 gr, RGT 140°
Veckoförråd, 6 m insatasrör 120 mm.
Hus: Tegelvilla 1 pl m källare, 2x89 kvm. från -63.
stereotypen
Lärjunge!
 
Inlägg: 352
Blev medlem: sön 01 jul, 2012 21:53
Ort: Nässjö

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav preemare » tis 06 dec, 2016 08:28

Jag har provat att köra med högsta start dos.
Ingen förändring gjord som kan påverka drag eller liknande...

Det är i uppstarts fasen som det verkar som det inte blir tillräckligt varmt för att pelletsen i rastret ska antändas. Känner med handen under och det är varmt men osäker på om det är tillräckligt. Den startar ibland och ibland inte.. Hur mäter man tänd elementet?
preemare
Frö
 
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 05 dec, 2016 14:36

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav Stegatorparn » tis 06 dec, 2016 09:48

Tändelementet kontrollerar man med ett universalinstrument och mäter motståndet i varje slinga som ska vara c:a 176 ohm. Brännaren mäter själv strömmen till tändelementet och larmar om det blir en avvikelse.
VB´s tändelement brukar hålla länge, så det är sällan dom som är orsaken till "misslyckad start".

Hur är dragbegränsaren inställd eller den kanske inte finns?

Som Goforit Pellets påpekade, ställ SW 2/2 i läge "ON" högt drag om det inte redan är gjort.

Ligger rostret rätt och sluter tätt mot brännarröret?
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3252
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav preemare » tor 08 dec, 2016 08:25

Det verkar som åtgärden att ställa switch till högt drag fungerar. Hittills inget misslyckad start.
Vad i uppstarts fasen är det som blir förändrat med högt drag läget?
preemare
Frö
 
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 05 dec, 2016 14:36

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav GoForIt Pellets » tor 08 dec, 2016 09:09

Tändelementet får lite mer effekt, går längre och fläkten beter sig lite annorlunda.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1670
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav stereotypen » tor 08 dec, 2016 20:15

Extra allt mao.
CTC1100 -00 (alla turbolatorer i) med Bio Viking -06 (A18)
Startdos: ca80 gr, RGT 140°
Veckoförråd, 6 m insatasrör 120 mm.
Hus: Tegelvilla 1 pl m källare, 2x89 kvm. från -63.
stereotypen
Lärjunge!
 
Inlägg: 352
Blev medlem: sön 01 jul, 2012 21:53
Ort: Nässjö

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav crocodile5 » sön 19 feb, 2017 18:45

Hej.

Jag tröttnade på alla misslyckad start på min brännare. Den tänder alltid när man gör den strömlös, och startar den igen, direkt efter misslyckad start. Jag kopplade in ett tidrelä, så nu får jag "oändliga" start försök istället för bara 3. Nu funkar den kanon bra! Om någon är intresserad så kan jag visa hur jag gjorde.
mvh Micke
crocodile5
Frö
 
Inlägg: 4
Blev medlem: sön 19 feb, 2017 18:39

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav GoForIt Pellets » mån 20 feb, 2017 19:20

Visserligen är det väl bättre att försöka angripa orsaken till problemet (med misslyckade starter), men har du "sagt A, så kan du lika gärna säga B.." och beskriva hur du förändrat din brännare.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1670
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav crocodile5 » tis 07 mar, 2017 09:19

Jag tog signalen från misslyckad start, drog den till ett tidrelä, som i sin tur gör hela brännaren strömlös i ca 3 sekunder. Då börjar allt om igen. Jag ska försöka göra en ritning senare. Jag har även monterat en kapacitiv givare på slangen som förser brännaren med pellets, för om brännaren gör för många start försök så fylls ju slangen med pellets. Den givaren bryter bort "larmsignalen" (via ett relä). Detta bara för säkerhet.

Hoppas ni förstår.

mvh Mikael
crocodile5
Frö
 
Inlägg: 4
Blev medlem: sön 19 feb, 2017 18:39

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav GoForIt Pellets » tis 07 mar, 2017 09:40

Det verkade mer avancerat än på den nivå jag är..

I mina öron låter det ju som att något är påtagligt fel i din installation om du behöver automatisera upprepade återstarter efter att du fått "misslyckad start". Då är det ju något annat som är felinställt.

Gör den automatiska omstarter oavsett felmeddelande?
Vad händer om den larmar för ex. övertryck i brännkammaren eller hög temperatur i fallröret, och det finns risk för en bakbrand?
Det låter väldigt farligt, i så fall tycker jag.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1670
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav crocodile5 » tis 07 mar, 2017 21:48

Hej igen.

Jag vill börja med att säga att hitta "egentliga" felet är rätt, men jag har eldat med brännaren sedan 2007 och har haft problem med misslyckad start i omgångar och har tröttnat på det.
Har alltid kört med samma pellets, sotat och rengjort regelbundet. Jag vill bara hjälpa andra som ev har detta problem, säger inte att man SKA göra såhär,
men min brännare har inte stannat på ca 8 månader nu. Dessutom så har jag INTE kopplat bort brytaren för hög temp i fallröret, så ingen bakbrand kan uppstå. Kan även nämna att jag har en
utbytbar förstärkning i det innre brännarröret, som gör att jag inte behövt byta det på 6år.

Hursomhellst, tidrelät som jag använder heter, Omron, H3DE-M1, inställt på mode:E x 1 sec (6 på vredet)
reläet är Art. 36101 på kjell o company
relä hållare . 36103
givare: Omron E2K-C25MY1

Tidrelä: B1 till 1 på relä
A2 till extern "nolla"
16 till svart kabel i brännarsladden
A1 och 15 till extern "fas"


Relä: 1 till B1 på tidrelä
5 till vit på brännarsladden. (jag har satt den via en strömbrytare så jag kan slå av " fler startförsök)
7 till extern "nolla"
8 till blå på givaren

givare: Brun till extern "fas"
blå till 8 på relät

Givaren har jag placerat mitt på slangen som förser brännaren med pellets, i ett 63mm avgasrör från biltema.

Om någon undra mer över hur jag kopplat in så maila mig, stu_stu@outlook.com hjälper gärna till i mån av tid.

ps till " go for it pellets" vill jag bara säga att det finns inga påtagliga fel i min installation, bara en väldigt känslig brännare, jag har FULL koll på vad jag
kopplar in för något, jag vet ju vad jag har för yrke, vill bara hjälpa folk med problem.
mvh Micke
crocodile5
Frö
 
Inlägg: 4
Blev medlem: sön 19 feb, 2017 18:39

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav FRS05 » ons 08 mar, 2017 10:20

Har du ett avgasrör mellan brännaren och skruven? Det är big no no till att ha annat än rätt sorts plastslang där.
Ulmapannan
Ulma 2000 TCA
Dragbegränsare
Mafa Midi
140m2 + 90m2, 1909, 22grader
FRS05
Energiprofet!
 
Inlägg: 523
Blev medlem: mån 21 nov, 2011 17:08
Ort: Hylte

Re: VIKING BIO BRÄNNARE.

Inläggav crocodile5 » ons 08 mar, 2017 10:56

Nej, har 100mm rör till givaren, sen är resten slang, precis som det ska vara.
crocodile5
Frö
 
Inlägg: 4
Blev medlem: sön 19 feb, 2017 18:39

Nästa

Återgå till Värmebaronen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst