Vad tror ni? Går det att ladda solvärmen via den vvx som sitter i min panna och som är avsedd för tappvarmvatten. Den används inte i nuläget då jag har tappvarmvatten från förrådsberedare i första tankens topp. Solslingan i min tank från strömsnäspannan sitter i underdelen av tanken. Detta gör att en inte får upp någon bra temp på tappvarmvatten förrän hela tanken laddats upp i hyffsad temp via solvärmen. Hela tanken blir s a s ungefär lika varm. Och nu i april har jag kommit upp i ca 30 grader om dagarna med 80 rör och 750 liter i tanken - dvs ska en duscha så måste det tillskottseldas. På morgonen är det ca 20 grader i hela tanken. Är det normalt så här års, vad får andra ut?
Pannan är en kombipanna och jag har en laddomat till den som laddar tankarna. När tempen i topp av tank sjunker under inställd temp på termostaten så startar pelletsbrännaren och cirkulationspumpen på laddomaten. Och när tempen i pannan går över 72 grader öppnar laddomaten och börjar ladda tanken. Den laddar till toppen av tank så varmvattnet prioriteras alltså före radiatorkretsen som går ut 1/3 ner från toppen. När jag eldar med ved får jag starta cirkulationen till laddomaten manuellt. Men det verkar också som att det blir hyffsad självcirkulation och om en glömmer att starta pumpen så brukar panntemp inte överstiga 85 grader och tanken fylls på fint.
Så min ev plan, beroende på vad jag får för respons. Koppla om solsystemet och dra det genom vvx i pannan för att på så sätt värma upp pannan först och låta pannan (ca 250 l) ladda över till toppen av tanken och på det viset prioritera varmvatten. Min tanke är att låta det gå med självcirkulationen för då fylls pannan med kallt vatten från tankbotten och den mesta värmen borde laddas över (pannans topp är rejält under tankens topp så varmvattnet borde vilja stiga upp till tankens topp och då sugs kallare vatten in från botten av tank, eller är jag fel ute???). När pumpen till laddomat är igång tycker jag inte det verkar ladda över det sista i pannan lika bra.
En ytterligare fördel med detta är ju att om det trots allt behövs tillskottseldas för varmvatten ibland så värmer en då samma vattenvolym som solsystemet. Som det är nu så kan panntemp vara 20 grader och tanktemp 30-40 grader på em och om en behöver tillskottselda då så ska alltså panntemp från 20 till minst 72 grader för att börja ladda över. Om solvärmen laddar 750 l i tanken 10-20 grader över dagen borde den ju kunna ladda 250 l i pannan 30-60 grader på samma tid (tänker jag rätt med energin nu?) Således panntemp på 50-80 grader och därmed krävs mindre eldning för att få varmvatten!
Så till mina frågor!
1. Tänker jag helt galet fel från början och borde lägga ner idén direkt?
2. Funkar en vvx tvärtom? Alltså är de lika konstruerade oavsett om de ska ta upp värme från pannan och värma varmvatten eller om de ska avge värme?
3. Är det risk för överhettning om en kör på självcirkulation mellan panna och tank? (Borde ju gå att lösa genom att seriekoppla cirkulationspumpen i solsystemet med cirkpump på laddomat så att laddomaten är igång när solsystemet är igång)
4. Hur bra är en laddomat eg? Jag tycker nästan det laddar bättre till tanken med självcirkulation, alltså pannan tömmer sig bättre på värme - har jag fått för mig...
Tacksam för synpunkter och idéer!