micke_932 skrev:Då ska man nog ha tur, sanningen är nog snarare -5% eller så, i alla fall om det är kallt ute, en öppen spis drar in så mycket kall utomhusluft så att det ofta kyler mer än vad elder ger värme, så man kan bara hålla med.Elda i öppenspisen istället för kasett är helt förkastligt OM MAN inte BARA vill ha mysfaktor! Är man jäkligt noga med att justera rökspjället kommer man nog upp i 10 MAX 15% verkningsgrad i öppna spisen, tvärtemot vad många tror. In med en kasett så fort som möjligt om du ska kapa uppvärmningskostnader.
En braskamin från Camina förbrukar mellan 20 - 40 m3 luft per timme vid eldning med stängd lucka. Mängden luft är avhängigt av hur hårt man eldar det vill säga, hur mycket ved som läggs in i elden och kvalitén på denna.
Då kan man nog säga att en öppenspis brinner med negativ verkningsgrad.
Kanske då en öppenspis förbrukar uppåt 100 m3 luft per timme.
Ved Profilen