Vilken kombo är billigast och smartast?

Skriv svar
kuntri
Ungskog
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 29 nov, 2015 22:28

Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av kuntri »

Håller på att hjälpa syrrans familj med att välja nytt värmesystem.

Planen var tidigare att installera en luftvattenvärmepump, se tråd:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ ... opic=64541

Den planen är just nu skrotad eftersom de inte känner att de har råd att lägga >100-120kkr. Budgeten är runt 60kkr.

Eftersom de är vana pelletseldare (CTC 1100 Komplett + Viking Bio brännare) som strulat rätt mycket innan pannan rostade sönder, så ska jag nu försöka hitta på ett system med en trevligare prisbild. Hoppas på lite feedback här! :)

Viking Bio brännaren skulle kunna leva vidare. Om det är en vettig idé vet jag ej. Tror den strulat en del. Hembyggt veckoförråd och skruv finnes. Takhöjd ca 2m.

Då huset är perfekt placerat och har perfekt vinkel för solfångare skulle det kunna vara en idé att förbereda för solvärme. Taket ska bytas om ett år eller två. Därför är ett alternativ att köpa en av de sista Biosolpannorna till ett hyfsat billigt(?) pris, 36.000. Eftersom de är vana vid att hantera mekanisk sotning så är detta alternativ inte alltför eländigt. Eller är det dumt att köpa något som är på väg bort från marknaden? Problem med reservdelar osv?

Ett helt annat alternativ vore att köpa en begagnad panna på blocket (tex Effecta 220, Focus, etc), dvs strunta i acktank, och stoppa in ett helt modern brännare som NBE (Bio comfort) med kompressorrengöring och lambdastyrning.

Ytterligare alternativ är att köpa en laddpanna typ Ulmo och acktank och ha det förberett för ev solfångare.

Andra bra idéer? :)
lange02
Entusiast!
Inlägg: 126
Blev medlem: tis 30 nov, 2010 11:48

Re: Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av lange02 »

Det verkar som om du vill krångla till allting i onödan. Acktank och solfångare är dyra saker och dyra förlustbringande saker ville du ju undvika.
En modern begagnad pelletspanna för 12000 + montering, en luftvärmepump av bra märke för 22000 inklusive montering och en elektrisk varmvattenberedare är ju effektiva grejor som alstrar värme. Ariterm Biomatic och CTC Ecoflex är pannorna jag skulle titta efter.
Biosolpannan har horisontella rökgångar och är ingenting att fundera på när det finns moderna lättskötta pannor.
Många focuspannor har också horisontella rökgångar.
Solfångare ger värme på sommaren när man inte behöver värme. Ingen har lyckats visa att solfångare blir lönsamma under sin livstid.
Panna CTC 265 brännare Nymo 200
kuntri
Ungskog
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 29 nov, 2015 22:28

Re: Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av kuntri »

Ja jag gillar att krångla till det! ;)

Luftluftvärmepump går bort då huset inte har nån vettig planlösning. Många stängda dörrar och två uppvärmda plan (källare + markplan).

De har ca 800kWh i varmvatten varje månad under sommartiden. Familj på 6 varav 4 barn 3-9år. Varmvattenåtgången lär bara bli större nu äldre barnen blir. Så låt oss säga 5000kWh varmvatten mars-september. Därav skulle en solfångaranläggning betala tillbaka sig hyfsat snabbt. Men finns det inga vettiga alternativ som går ihop sig så får det bli en annan lösning. Eftersom de var vana vid att sota den gamla pannan så tyckte de att biosolpannan inte var så jättejobbig. Men kan man hitta en modernare lösning är det bättre såklart.

Ska läsa på om Biomatic och Ecoflex!
kuntri
Ungskog
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 29 nov, 2015 22:28

Re: Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av kuntri »

Nån Biosolpanna blir det inte. Jag har helt missat att Stocksbro Energy Products AB är avvecklat. Att få fram reservdelar till denna panna kanske blir svårt vilket avskräcker ett köp. Himla tråkigt att Stocksbro inte finns mer! Dalatanken var en trevlig produkt!

Har nu kontaktat en installatör av Ulmopannan som ska komma och inspektera pannrummet nästa vecka. Ska se vad han säger och sedan får vi sätta oss ner och fundera på om det ska bli en ny panna eller begagnat.
Becker
Energiprofet!
Inlägg: 401
Blev medlem: fre 09 sep, 2005 23:11
Ort: Från Dalarna bor i Järbo

Re: Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av Becker »

Beg. Biomatic eller Ecoflex, ingen ac.tank.

Enkelt å bra
Biomatic 20+, ombyggd till kedjedriften. Thermias shuntstyrning med inne- och utegivare, 300L förråd, och Tigex 25 draglucka. Småsäck Byggmax 16kg. Altbergsaskfälla.
Huset är i två plan, 137kvm + källare. Byggt 1929.
kuntri
Ungskog
Inlägg: 12
Blev medlem: sön 29 nov, 2015 22:28

Re: Vilken kombo är billigast och smartast?

Inlägg av kuntri »

Har lagt in en sökning på blocket efter Biomatic och Ecoflex. Vi får se vad som händer!
Skriv svar