Sotning, askning och utrustning - Nybörjare

Skriv svar
janfrisk
Ungskog
Inlägg: 18
Blev medlem: tis 06 sep, 2011 15:31
Ort: Söderhamn

Sotning, askning och utrustning - Nybörjare

Inlägg av janfrisk »

Nu vet jag att det finns riktiga pannrumsbjörnar här på forumet, som säkert vet ännu bättre än vad jag gör.
Jag ber om ursäkt för min ringa kunskap och välkomnar samtidigt kunskap från de som vet bättre.
Själv har jag bara eldat pellets sedan hösten 2011. Innan dess har jag eldning i vedspis och kaminer dryga tjugo år, men det är en helt annan sak.

Tänkte bara att ge en bild om hur en mänska, ny till pelletseldning, eller för den delen ved, skulle kunna göra vid sotning av panna.

Min utrustning består av fyra delar:
1 - En dammsugare. Kan i det här fallet vara allt från en vanlig hushållsdammsugare till en industriell. Spelar mindre roll.
2 - En vanlig enkel asksugsburk med HEPA-filter. Jag köpte min på Jula för 60 Kr 2011.
3 - Ett flamsäkert filter till den ovan nämnda. Minns inte säkert, men tror jag köpte det från Eldkraft.
Byt ut det medföljande filtret till det flamsäkra. Det brinner om du eldar på det, men det stoppar alla glödande föremål, utan att börja brinna. HEPA-filtret som följer med asksugen slänger du i soporna, alternativt eldar upp.
4 - En Cylkon. Jag har en liten Pellevac, 20L. Med en bit aluflexi i ena änden av slangen som följer med, den som ska suga i pannan. En gång i månaden får jag tömma denna under vintern, i en särskild hög vi har för aska. En cyklon går loss på 1000 Kr, och uppåt. Väl investerade pynt. Inga rörliga delar, endast slangen behöver bytas ut, kanske. Dina barnbarn kan använda den, om de nu kommer att ha den underliga fallenheten att sota pannor.

Nu, fyra steg:
1 - Koppla dammsugaren till asksugen, den med flamsäkert filter.
2 - Koppla asksugen till cyklonbehållaren. Det följde med gummimuff för inpassning med Pellevac. Om du väljer annan cylklon (vilket jag tycker man kan); se till att du får tätt (vulktejp är underskattat för tätningar, om de görs på rätt sätt).
3 - Ta slangen från cylkonen och sug ur askan i pannan.
4 - Be happy!

Själv brukar jag stänga av brännaren minst två timmar innan sotning. Samt öppna alla luckor för maximal avkylning. När du suger håller du i aluflexen och känner att den inte blir för varm. Om den blir varm, ta ut den ur pannan och sug kall luft från rummet. Stäng inte av dammsugaren, då upphör kylluften. När slangen känns sval igen, sug mer aska.
- Sota pannan som vanligt och sug upp skiten som kommer ner.

När du har sotat färdigt.
- Öppna askhinken med det flamsäkra filtret.
- Sug rent filtret direkt med dammsugaren, stryk dammsugarröret noggrant mot filtret. All sot ska bort. Detta är det enda som kommer att hamna i din dammsugare. Och nästa gång du sotar, så har du full flås i sugen för sotning.

Du har nu 99% aska/sot i cyklonen.
Du har 0.9% aska/sot i askhinken.
Du har 0.1% aska/sot i dammsugaren.
Och har du ett riktigt flamsäkert filter i askhinken, behöver du aldrig vara rädd att din dammsugare brinner upp. All eventuell glöd, den som far vidare från cyklonen, stannar i askhinken. Suger du glöd från pannan stannar det mesta i cyklonen, resten i askbruken. Det värsta som kan hända är att du suger för hett. Då smälter slangen till cyklonen. Luktar lite illa, och du köper en ny slang, och gör förmodligen inte om det igen.
Och regeringen i familjen är glad; dammsugaren är trippelförsäkrad = mindre stress på äktenskapet.

Sotar en gång i veckan. Det är kvalitets-tid för mig.
Med sotviska, och special-böjda skaft (har tre) för min panna, går jag lös på konvektionsytorna så att de blir metallblanka, nästan.
Brukar ta en timme för mig, lite drygt.

Ett, tu, tre,
så var denna saga slut.

p.s.
För det första;
så har jag inte kommit på detta av mig själv; den största inspirationen har kommit från just de pannrumsbjörnar som finns här på forumet.
För det andra;
Jag har två bilder som kan illustrera det jag beskrivit ovan. Om bara någon hjälper mig att förstå hur jag kan ladda upp bilder?
d.s.
Diom DT20K, Typ 6648, År 1988.
EP-18A (som sitter i oljedelen).
Themomatic CBJ shuntstyrning med innegivare.
Tigex 25 dragbegränsare. 9m skorsten med stålrörsinsats.
135 + 40 m² (2 plan + källare).
Byggt 1935. Utbyggt 1975 och 2011.
Skriv svar