Thermia Bequem 15D

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Skriv svar
GöranErik
Ungskog
Inlägg: 17
Blev medlem: sön 16 nov, 2014 18:20

Thermia Bequem 15D

Inlägg av GöranErik » fre 21 aug, 2020 20:19

Hej !
Har en pelletsbrännare Thermia Bequem 15D och den har fungerat bra i många år. Har inte kört brännaren under sommaren. Körde igång den nu i augusti och den fungerade bra men nu.....vill den inte.
Pellets matas med skruven till toppanslutningen och via slussen och brännareskruven till brännkoppen. Sedan händer ingenting. Den vill inte tända.
Jag har kollat att matareskruv, sluss och brännareskruv roterar och de inte har blockerats.
När man kör service och testar tändning då ger den signal och tänder. Sedan när man kör driftläge så vill den inte tända.

Vad är det som är fel???
Tacksam för svar.

Användarvisningsbild
CPMS
Energiprofet!
Inlägg: 462
Blev medlem: tis 30 nov, 2010 19:37
Ort: Långsele, Västernorrland

Re: Thermia Bequem 15D

Inlägg av CPMS » lör 22 aug, 2020 09:52

Har du möjlighet att koppla på ett instrument på kablarna till värmepatronen och mäta om styrningen ger ut spänning till elementet när du låter den starta på automatik?
Det låter som det fungerar vid provning så då borde matningen till elementet vara ok.
146+173m² 4-plan, 2006 Thermia 20+ Bequem 20, KW Z150, V-E AB shuntstyrning, 5 ton bulk med automatisk fyllning av Mafa Mini, Maflex skruvar.

GöranErik
Ungskog
Inlägg: 17
Blev medlem: sön 16 nov, 2014 18:20

Re: Thermia Bequem 15D

Inlägg av GöranErik » lör 22 aug, 2020 12:49

Ja, min "tekniker" har mätt spänningen till tänd-elementet och den ger spänning vid service-läge.
Däremot vid driftläge(automatik) så ger den ej spänning. Mycket märkligt.

GöranErik
Ungskog
Inlägg: 17
Blev medlem: sön 16 nov, 2014 18:20

Re: Thermia Bequem 15D

Inlägg av GöranErik » lör 22 aug, 2020 12:53

Teknikern mätte även tänd-elementet och den visade sig vara helt OK. ( 240V )

GöranErik
Ungskog
Inlägg: 17
Blev medlem: sön 16 nov, 2014 18:20

Re: Thermia Bequem 15D

Inlägg av GöranErik » lör 22 aug, 2020 13:26

Problemet är åtgärdat!
Återställde alla värden till fabriksinställning. Då gick den igång. Hur det nu kommer sig???
Tur att det som händer med brännaren nu inte sker när det är svin-kallt.

Tack ändå för hjälp.

Användarvisningsbild
CPMS
Energiprofet!
Inlägg: 462
Blev medlem: tis 30 nov, 2010 19:37
Ort: Långsele, Västernorrland

Re: Thermia Bequem 15D

Inlägg av CPMS » lör 22 aug, 2020 13:49

Fint att det löste sig, det skull bli mitt nästa förslag (återställning). :D

Orsak? vem vet. Programbugg så processorn fastnat i fel läge, någon elektronpartikel från solen som råkat knuffa en minnescell i processorn fel.
Det är tyvärr sånt som händer när datorer är inblandade.
146+173m² 4-plan, 2006 Thermia 20+ Bequem 20, KW Z150, V-E AB shuntstyrning, 5 ton bulk med automatisk fyllning av Mafa Mini, Maflex skruvar.

Skriv svar