Forumindex   FAQ   Sök  
Bli medlem  Logga in
Forumindex FABRIKAT Värmebaronen

Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Övrig diskussion i de allmänna forumen.

Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Schmocken » tis 15 nov, 2016 08:18

Jag har bytt roster i min Viking Bio till ett roster med tjockare material. Det är Värmebaronens roster, så ingen "kopia" (även om kopiorna i många fall är minst lika bra)
Helt plötsligt har jag fått misslyckad start var och varannan dag. Det måste bero på det nya rotret, då jag inte haft misslyckade starter tidigare.
Är det någon som har något tips om vad detta kan bero på?
Schmocken
Späd planta
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 23 sep, 2016 14:51

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Stegatorparn » tis 15 nov, 2016 09:29

Kan tänka mig några anledningar till misslyckad start:
- startdosen
- avsaknad av eller felinställd dragbegränsare
- SW2/2 står i läge off/vänster
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3379
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav GoForIt Pellets » tis 15 nov, 2016 20:29

Kolla om det nya rostret har blivit skevt, som mitt blev.
Det sluter inte helt tätt kring väggarna utan luften går fel väg.
Jag använder det inte mer. Omöjligt att korrigera skevheten.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1700
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Schmocken » tor 17 nov, 2016 09:00

Tack för era kloka svar :D

@Stegatorparen

Kan tänka mig några anledningar till misslyckad start:
- startdosen - menar du mängd pellets som faller ner för varje nystart? Installatören var också inne på detta. Jag förstår dock inte hur det hänger ihop med att jag har ett nytt roster i tjockare godstjocklek på roster
- avsaknad av eller felinställd dragbegränsare - fick motsvarande svar från Värmebaronen och har justerat dragbegränsaren så att den öppnar lite lättare. Har dock ändå fått ett misslyckat startförsök. Vad är risken med att dragluckan öppnar för lätt?
- SW2/2 står i läge off/vänster[/i][/i] - vad kontrollerar denna switch?

@GoForIt Pellets
Rostret är helt nytt och vad jag kan se så sluter det helt tätt. Kanske ändå läge att dubbelkolla...
Schmocken
Späd planta
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 23 sep, 2016 14:51

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Stegatorparn » tor 17 nov, 2016 10:42

Tjockare plåt i rostret innebär större massa som skall värmas upp innan tändelementets hela effekt når pelletsen. Startdosen måste leverera tillräckligt med pellets så att lagret närmast rostret inte kyls av luften som fläkten försiktigt pumpar ut.

Viking Bio fungerar bäst när draget är lågt mellan 0-10 Pa.
Hur högt draget är beror på skorstenens höjd och skillnaden mellan utetemperaturen och rökgastemperatur.
Därför är val av dragbegränsare och dess inställning viktig. Man ställer in på det drag som ger bäst förutsättningar för brännaren. Dragbegränsaren skall även ha tillräcklig kapacitet att kunna fungera även under svårare förhållanden som när det blåser eller är -25° kallt.
Hur hög är din skorsten?
Vad har du för dragbegränsare?
Sedan har det betydelse vilken panna som brännaren sitter i, hur högt drag som behövs för att övervinna motståndet i pannans tuber.

Switchen SW2/2 reglerar strömpulserna till tändelementet. I läge ON blir pulserna längre och ger lite högre effekt till tändelementet som underlättar starten. Värmebaronen kallar detta läge för "högt drag". Det reglerar inte draget utan ökar tändelementets effekt för att motverka den kylande effekten av högt drag.
Jag körde alltid med switchen i läge ON för snabbare och säkrare tändning. Behövde aldrig byta tändelement under de 9 år jag använde Viking Bio.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3379
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Schmocken » tor 17 nov, 2016 15:04

Tack för mycket utförligt svar. Du gör skäl för titeln "Pannrumshärskare" ;o)
Känns som att det är läge att kolla Switchen SW2/2.
Jag har redan fått byta tändelement och jag har bara kört i 4 år.
Återkommer när jag applicerat dina tips
:D
Schmocken
Späd planta
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 23 sep, 2016 14:51

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav GoForIt Pellets » tor 17 nov, 2016 20:19

Jag har konstant läget för "högt drag" inkopplat på alla anläggningar jag kör också.
Minskar antalet misslyckade starter påtagligt om man har problem med högt drag.
Värmebaronens Joker med Viking Bio original -03 (017A).
MAFA Miniförråd, som manuellt förses från egenbyggt bulkförråd.
Numera med säckad pellets. För tillfället VIDA.
Termomatic CBJ med innegivare.
Braskamin och luft/luft Zibro SC-1235 som komplement.
Användarvisningsbild
GoForIt Pellets
Pannrumstomte!
 
Inlägg: 1700
Blev medlem: ons 16 feb, 2005 18:00
Ort: Skillingaryd

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Schmocken » sön 27 nov, 2016 13:17

Nu är swicth 2/2 på - fick ändå en misslyckad start
Bytte till ett annat nytt likadant roster - fick ändå en misslyckad start
Ökade pelletsmängd vid start och än så länge har jag inte fått fler misslyckade starter.

Draget är det inget fel på då jag har en dragbegränsare installerad och den både öppnar och stänger löpande.
Har dock gjort ganska mycket olika saker så sammantaget så är det väl svårt att säga vad som direkt skall göras då man byter roster från tunnt till tjockt gods.

:?
Schmocken
Späd planta
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 23 sep, 2016 14:51

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav d_anders » sön 27 nov, 2016 19:13

Du måste observera brännare några ggr då den misslyckas med starten.
Låter det som det kom lite väl lite pellets? Rensa skruven från spån och passa på att kolla så den inte har vridit sig. Fortfarande samma problem? Mät och justera startdosen.
Gnäller den på lågan trots att det brinner? Testa att rengöra flamvakten.
Dör lågan trots att det kom skapligt med pellets? Försök minska draget.
Brinner det dåligt? Kanske draget blir för dåligt pga sotig panna.
TMV Pannan Alfa, Viking Bio, insatsrör
d_anders
Lärjunge!
 
Inlägg: 398
Blev medlem: sön 04 aug, 2013 10:34

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav macmagnus » fre 30 dec, 2016 18:08

Anledningen till misslyckad start hos oss är att det redan efter några dagar blir en massa förbränningsrester kvar på det tjockare rostret. Då kommer inte startdosen i ordentlig kontakt med metallen och det tar sig inte som det ska.

Kör med uppgraderad programvara VBio_konv012 och med PAPST-fläkt och SW2/1 i läge ON.
Pot 24 "Bränslemängd" moturs så långt det går - dvs så lite bränsle som möjligt.

Det verkar som att brännaren får för mycket pellets trots min-läge. Har kört med 1/3 varv på skruven dvs SW1/3 i läge ON. Jag vet att om man kör med ett helt varv så kompenserar programvaran med längre paustid i stället, så nu kör jag med switchen i OFF-läge - så får vi se...

Jag läste på annat ställe här på forumet att ett skevt roster kan ge driftproblem, så jag kollade skevheten. Visst lite skevt var det... stoppade rostret i skruvstycket och riktade upp det.

Är det någon annan här på forumet som har haft liknande driftstörningar, och hur i så fall har du löst det???

Är det någon som vet hur SW2/1 påverkar matningen egentligen?
Panna: Bio-Sol
Brännare: VikingBio
Veckoförråd: MAFA
macmagnus
Ungskog
 
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 09 jan, 2006 23:06
Ort: Kalmar

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav d_anders » fre 30 dec, 2016 21:44

Om du inte redan kör brännaren i högeffektsläget så testa det
TMV Pannan Alfa, Viking Bio, insatsrör
d_anders
Lärjunge!
 
Inlägg: 398
Blev medlem: sön 04 aug, 2013 10:34

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav macmagnus » fre 30 dec, 2016 22:13

d_anders skrev:Om du inte redan kör brännaren i högeffektsläget så testa det

Jodå, det gör jag!
Panna: Bio-Sol
Brännare: VikingBio
Veckoförråd: MAFA
macmagnus
Ungskog
 
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 09 jan, 2006 23:06
Ort: Kalmar

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Stegatorparn » fre 30 dec, 2016 23:30

Vill minnas att på min brännare från -04 gick skruven lite längre tid med SW 2/1 i läge off, typ 1/2 varv istället för 1/3 varv i läge on pga högre friktion i stålrör än plaströr.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3379
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav macmagnus » lör 31 dec, 2016 11:58

Ok det verkar rimligt! Då är det intet altermnativ för oss, det skulle ju bara mata fram ännu mer pellets...

Däremot verkar det som att summan av pelletsframmatningen blir något mindre när man kör ett helt varv på skruven. Det var något som jag ville uppnå! :D
Senast redigerad av macmagnus lör 31 dec, 2016 13:24, redigerad totalt 1 gång.
Panna: Bio-Sol
Brännare: VikingBio
Veckoförråd: MAFA
macmagnus
Ungskog
 
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 09 jan, 2006 23:06
Ort: Kalmar

Re: Nytt roster i Viking Bio - misslyckad start

Inläggav Stegatorparn » lör 31 dec, 2016 12:58

Jag kunde få problem med fastbrända rester på rostret även om inställningarna var ok.
Kom fram till att det i mitt fall berodde på pelletskvaliteten efter att ha provat några påsar av annat fabrikat.

Märkligt att brännaren får för mycket i minläge.
Har du originalskruv i 40° lutning?
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3379
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Nästa

Återgå till Värmebaronen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst