Att värma med solen - en vinst för dig och miljön

Här diskuteras vatten- och luft- solfångare
Skriv svar
Användarens profilbild
Micke
Skogvaktare
Inlägg: 816
Blev medlem: lör 09 okt, 2004 20:30
Ort: Skellefteå

Att värma med solen - en vinst för dig och miljön

Inlägg av Micke »

Solen kan användas för att värma varmvatten och även bidra till uppvärmningen av ditt hus.
Det kanske förvånar dig att vi faktiskt har tillräckligt med soltimmar i Sverige för att det ska gå att satsa på solfångare. Den kan inte helt ersätta din uppvärmning, men den är ett utmärkt komplement. Solsken och sommarvärme hör ihop, men en solfångare behöver inte höga utomhustemperaturer, den behöver solljus, och därför kan den ge värme även under höst och vår.

Tappvarmvatten- och kombisystem
Om solfångaren enbart värmer vattnet kallas det för ett tappvarmvattensystem. Värmer den även delvis huset är det ett kombisystem.

Alla delar är lika viktiga
Solfångare, ackumulatortank och expansionskärl måste vara dimensionerade till varandra. Det är viktigt att elpatronen är placerad på rätt höjd i ackumulatortanken så att vattnet skiktar sig på bästa sätt. Välj helst ett färdigt system där alla delar är anpassade till varandra. Materialet i solfångaren och tillhörande delar måste vara värmetåligt, det kan bli nästan 200 grader närmast solfångaren. Det är också viktigt att rören är väl isolerade med en värmetålig isolering.

Kostnaderna varierar
Kostnaderna för ett solvärmesystem varierar beroende på hur taket ser ut, hur rör ska dras och var beredaren eller ackumulatortanken sitter. Ett sätt att hålla nere kostnaden kan vara att göra delar av installationen själv. En förutsättning är att du har bra installationsanvisningar. Du får också räkna med att det krävs tid och engagemang. Om du vill fördjupa dig finns det olika böcker i ämnet. De säljs av bland andra Svenska Solgruppen och Svensk Byggtjänst.

Bidrag
Om du installerar solfångare i ditt permanenthus kan du få bidrag på max 7 500 kronor. Länsstyrelsen i det län där huset ligger beslutar om bidrag. Solvärmebidraget är begränsat och kan bara ges så länge pengarna räcker. Normalt bör arbetet vara klart och begäran om utbetalning inlämnad till länsstyrelsen senast sex månader efter det att du beviljats bidrag. Solfångaren ska klara vissa kvalitetskrav som anses uppfyllda om solfångaren klarar den inledande kontrollen för P-märkning enligt Sveriges Provnings och forskningsinstitut, SP. I annat fall måste du själv kunna visa att solfångaren är provad enligt de krav som Boverket föreskriver. Mer information hittar du på www.boverket.se och på wwww.sp.se.

P-märkning
En solfångare kan vara P-märkt. Bakom märkningen står Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP, i Borås. För P-märkningen ställs det högre krav på funktion, miljö, effektivitet och säkerhet än i bygglagstiftningen. Dessutom uppfyller tillverkaren krav på drift- och skötselinstruktioner. Att kraven uppfylls kontrolleras av ett ackrediterat laboratorium.

Kontakta din kommun, installatör och försäkringsbolag
Det kan krävas bygglov för att installera en solfångare. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun och ta reda på vad som gäller innan du sätter igång. Försäljaren kan tipsa om installatörer och förhoppningsvis också om nöjda kunder som du kan prata med innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du kan få service i framtiden. Läs även igenom villkoren för garantin noga.
Moderator
CTC 265 - 74
Janfire Flex-A - 02
Pellistore -04
Skriv svar