Byte lager Janfire Flex-A?

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
PaW
Gallringsobjekt
Inlägg: 34
Blev medlem: ons 30 sep, 2009 09:21
Ort: Ransta

Byte lager Janfire Flex-A?

Inlägg av PaW » lör 16 jan, 2010 11:52

Hej!

Fick ett gnissel missljud från min Janfire Flex-A brännare och rådet att det var lagret vid internskruven som var dåligt. :idea:
Fått hem ett nytt lager. (Eldkraft är kanonbra! :thumright: )

Dax byte och tänkte höra lite tips & råd innan från Er experter. :cheers:
Vad har Ni för erfarenheter - tillvägagångssätt?
Kan gynna flera...

Råd jag fick från Eldkraft var;
">> Det är ett fenomen som uppkommit på senare tid på rätt många brännare.
>> Vet inte om det beror på materialet i lagret eller tätningen i lagret eller bindemedel i pelletsen.
>> Brukar börja med att lagret gnisslar lite, sedan går det rätt fort till att det låser sej, då det kommer in pelletsdamm i kullagret.
______________________________________
>> Har ingen video på hur man byter det , men man lossar kedjan och sedan sitter det en liten insex-skruv på axeln till kugghjulet, dvs det sitter
ingen "kil" på axeln.
>> Det är det enda som man brukar kunna missa när man tar bort internskruven.
>> Det brukar gå rätt lätt att ta bort lagret utan avdragare, ( så länge man inte slår på axeln med annat än ex.vis en träbit, så man inte stukar axeln.)
"

Även att det gällde det övre kugghjulet...

Tack på förhand.

Mvh
Pa
Janfire NH Mody 2018
(2 st reserv Janfire Flex-A)
Exonom panna 20B20 1973
(Albin Villa 720f + Värmebaronen Star i reserv. ;-) )
Logger 2020 system
Villa 107+91 m²

bebop
Lärjunge!
Inlägg: 369
Blev medlem: ons 25 feb, 2009 14:21
Ort: Trollhättan

Inlägg av bebop » lör 16 jan, 2010 13:17

Den övre lagringen är bara en enkel bussning. Den smörjer man med aluminiumpasta eller kopparpasta så går den många år till.
Övre bussningen är en enkel operation att smörja, det tar bara 5-10 minuter. Jag har gjort det när jag servat Janfire brännare som en standardåtgärd.

Nedre lagret brukar inte vara utslitet, det brukar bara vara fullt med damm. Har hänt att jag tvättat dem i lacknafta och blåst rent med tryckluft. Efter en uppsmörjning har de gått flera år innan nästa åtgärd.

Enklast är att att byta förstås då det är ett billigt standardlager för under hundralappen, men ibland hinner man inte skaffa delar.
Luftvärmepump, CTC Ecoflex

PaW
Gallringsobjekt
Inlägg: 34
Blev medlem: ons 30 sep, 2009 09:21
Ort: Ransta

Inlägg av PaW » lör 16 jan, 2010 18:53

..så där då var det klart...

Bild

Lagret sitter i "koppen" i botten av internskruven.
Det gamla var helstumt och hade skurit rejält... (Se ovan skruven.)

Inga större bekymmer - lossa kedjan.
- lossa elektronikboxen.
- lossa hela paketet med internskruv inklusive växeln.
- demontera fästet till skruven.
- knacka loss lagret och byt.
- montera ihop och elda igen...
Janfire NH Mody 2018
(2 st reserv Janfire Flex-A)
Exonom panna 20B20 1973
(Albin Villa 720f + Värmebaronen Star i reserv. ;-) )
Logger 2020 system
Villa 107+91 m²

lacke6
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 24 jan, 2006 21:50
Ort: Piteå

Inlägg av lacke6 » mån 18 jan, 2010 22:58

Hej 8)
Glömm ej att kolla så att kedjan linjerar

Oddman
Ungskog
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 29 jan, 2008 11:58

Inlägg av Oddman » lör 30 jan, 2010 18:56

Hej

Har du något nummer på lagret?
Brukar stå fabrikat och ett nummer på sidan av lagret

OddMan

PaW
Gallringsobjekt
Inlägg: 34
Blev medlem: ons 30 sep, 2009 09:21
Ort: Ransta

Inlägg av PaW » lör 30 jan, 2010 21:35

Hej.

Det står 6204-2RS, RCC på lagret samt fått det via www.eldkraft.se som är oerhört bra på detta.

Bild

Ps. Far tipsade dock om något annat typ av lager som ev. hade bättre tätning till nästa gång... Ds.
Janfire NH Mody 2018
(2 st reserv Janfire Flex-A)
Exonom panna 20B20 1973
(Albin Villa 720f + Värmebaronen Star i reserv. ;-) )
Logger 2020 system
Villa 107+91 m²

Pelleplutt
Fröträd
Inlägg: 94
Blev medlem: ons 08 dec, 2004 11:34
Ort: Oedeshoeg, nära Vättern

Inlägg av Pelleplutt » lör 30 jan, 2010 22:09

Har också bytt det lagret, fullt med sågspån... och made in Russia.
Om det här lagret är så utsatt och inte klarar mer än så här kan man ju köpa dem på Biltema för 20 kr/st och byta ofta. Art nr 41-403, storlek 47X20X14.
Nibe Alpha Keram med PellX 02 och två ack-tankar.
Renoverad Janfire flex-A står som reserv.

bebop
Lärjunge!
Inlägg: 369
Blev medlem: ons 25 feb, 2009 14:21
Ort: Trollhättan

Inlägg av bebop » sön 31 jan, 2010 00:55

Det är absolut inget fel på ryska kullager.
Lagret här har ingen tung belastning, belastningen är väldigt låg för ett kullager.
Det som tar död på lagren i detta driftsfall är pelletsdammet som kryper ner och torkar ur lagrets smörjmedel så det går torrt. Då spelar det ingen roll var lagret är tillverkat.
Luftvärmepump, CTC Ecoflex

Pelleplutt
Fröträd
Inlägg: 94
Blev medlem: ons 08 dec, 2004 11:34
Ort: Oedeshoeg, nära Vättern

Inlägg av Pelleplutt » sön 31 jan, 2010 11:25

Jag menade inte att ryska kullager skulle vara dåliga på något sätt, bara att det var ovanligt med ett rysktillverkat kullager. Annars verkar ju allting komma från Kina numera, och där är sannolikt Biltemas kullager tillverkade.
Nibe Alpha Keram med PellX 02 och två ack-tankar.
Renoverad Janfire flex-A står som reserv.

bebop
Lärjunge!
Inlägg: 369
Blev medlem: ons 25 feb, 2009 14:21
Ort: Trollhättan

Inlägg av bebop » sön 31 jan, 2010 13:20

Biltemas kvalitetskrav är ju inte kända för att vara höga....

Problemet med kinesiska grejer är att det kan vara bra kvalitet men det kan också vara skräp av en sort man inte kan föreställa sig att en nykter människa kan framställa. Det kräver mycket av den köper in varan om man ska använda kinesiska produkter och hålla kvalitet.

Vill man ha kvalitet på lätt sätt på vänder man sig till Europeiska producenter. Rumänien, Polen, Ryssland, Tjeckien, Ukraina mfl är intressanta Europeiska länder om man vill ha kvalitet till lägre pris än de traditionella västeuropeiska.

Åter till lagret, det skadar inte att göra rent och smörja om det vartannat år. Inte för att det är dyrt att byta, utan för att slippa oönskade stopp och tvingas byta när man inte har tid, lust, ork + det är skitkallt ute.
.
Luftvärmepump, CTC Ecoflex

Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap » sön 31 jan, 2010 13:23

Och som PaW skrev: det finns ofta extra tätade versioner som det kan vara värd att investera i, priset skiljer oftast minimalt men intervallen man ska byta med kan vara avsevärd längre.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!

Rayyan
Pannrumsnisse!
Inlägg: 727
Blev medlem: mån 24 dec, 2007 12:01
Ort: Almunge

Inlägg av Rayyan » sön 31 jan, 2010 13:48

Varför kommer det in spån och elände i lagret?
Kan det vara så att man i brännarkonstruktionen skapat ett undertryck bakom lagret som drar in eländet?

Beteckningen "2RS" innebär mjuktätning på 2 sidor, dock inte supertätt. Kanske kan man på lagrets smutsiga sida sätta ett extra skydd? Bricka av tunn plåt eller lämpligt plastmaterial?
Standardlager har från fabrik en lämplig dos av fett. Väldigt liten dos. Om man öppnar och fyller på med mera kanske det kan hålla skiten borta och därmed öka livslängden?
Baxi Innova 30.
4x500 liter acktankar vid vedeldning.
1x500 liter med vvb vid pelletseldning.
Viking Bio -06.
Tigex 25.
KW Z150.
225 m² (125 boende, 100 källare)

Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Inlägg av Icecap » sön 31 jan, 2010 14:04

Skruven lutar väl lite neråt mot detta lager och det finns ett litet övertryck från fläkten, det kommer från brännkoppen via fallshacktet så en tunn "bricka" ville nog vara en bra idé om det går att få den att vara på plats utan att ställa till problem.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!

Martin77
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 11 nov, 2013 20:29

Re: Byte lager Janfire Flex-A?

Inlägg av Martin77 » mån 11 nov, 2013 20:32

Tack så mycket för hjälpen på denna tråden!!
Tog mig igenom arbetet med hjälp av denna hjälp plus lite tanke själv!


/martin

Ulf Rasmusson
Energiprofet!
Inlägg: 620
Blev medlem: tis 28 feb, 2006 12:57
Ort: Hofterup vid Lund

Re: Byte lager Janfire Flex-A?

Inlägg av Ulf Rasmusson » tor 28 nov, 2013 09:37

Såg att Eldkraft säljer en plastbricka nu, lös eller med lagret, och också lagret som är extra tätat med metaltätning.
Janfire Flex-a -05, Janfire Pellistore -05, CTC Family 1100 - 99, Syrafast 100 mm-ers rörinsats, 9 m-ers skorsten, TIGEX 25

Skriv svar