Forumindex   FAQ   Sök  
Bli medlem  Logga in
Forumindex FABRIKAT Janfire

Problem med termokontakt

Övrig diskussion i de allmänna forumen.

Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » tor 29 dec, 2016 14:10

Hej

Är ny på det här forumet och räknar mig som hyffsat ny på det här med pellet. ;)

Jag har problem med min Janfire Flex A där lampan för termokontakten blinkar, vilket enligt instruktionsboken ska betyda att det blir för varmt i nedfallsröret. Pannan är sotad och jag har tagit av locket på nedfallsröret och rengjort där också. Där satt mycket ingrodd aska (sintring?) som nu är borttaget samt att locket är rengjort så gott det gick för att den ska sluta tätt och ej dra tjuvluft. Dessutom verkar det vara bra drag i skorstenen, så det känns som jag kollat de "vanliga" felen.

Kan det vara så att det är själva termokontakten som ska bytas?
Jag hittar info om hur man byter den men inte varför... (ja att den är sönder förstås, men inte hur felet yttrar sig)

Någon här som har en idé om vad det kan vara?
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav Stegatorparn » tor 29 dec, 2016 14:35

Kan bero på dåligt drag eller för liten tilluftsventil till pannrummet.
Kan också vara för hög effekt på brännaren.

Vilken panna har du och vilket effektläge är inställt?
Gamla styrboxen med vred eller nya med knappar?
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3377
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » tor 29 dec, 2016 19:33

Det konstiga är att inget är förändrat, förutom då pelletsbrännaren som inte går...
Jag har inte skruvat eller justerat på någonting och inga andra förändringar heller. Draget i skorstenen tycker jag verkar bra och det finns gott om tilluft till pannrummet! ;)

Pannan är en NIBE Attack för 23kW och styrboxen är med vred, hur gammal den är vet jag inte.
Provar jag att starta i läge 1 så blinkar den "startklar" men inget mer händer. Vrider jag upp till läge 3 så startar fläkten och pelletsbrännaren kickar igång. Efter några minuter stänger fläkten och lampan för termokontakten börjar blinka. Jag har provat att dra ut brännaren då och man ser tydligt att det brinner in mot pannan, dvs bra drag.
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav Stegatorparn » tor 29 dec, 2016 20:50

Du kan prova att byta termokontakten. Den är ju inte så dyr.
Det är inte sannolikt att nedfallsröret kommer upp i 140° på några minuter.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3377
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » mån 02 jan, 2017 22:15

Nu är ny termokontakt beställd, får hoppas att det avhjälpa problemet. Tänkte att jag skulle återkoppla här sedan för antingen behöver jag mer hjälp eller så kan det hjälpa någon annan.
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » ons 04 jan, 2017 16:07

Som utlovat kommer här en återkoppling och tyvärr vidare problem!

Termokontakten är utbytt och allt återmonterat. Provade att starta som vanligt men efter en stund började lamporna för termokontakten och elspiralen blinka växelvis. Efter att konsultat både instruktionsbok, detta forum och google har jag kollat följande:
- Rosterplåten ligger korrekt
- Elspiralen verkar hel (53 ohm)
- Hängsäkringen är hel och får kontakt i säkringshållaren

Men det verkar inte som att elspiralen får någon ström alls, har mätt både på spiralen och på plintarna på styrboxen. Kan man dela styrboxen och sitter det några säkringar inne i den? Annars känns det som om det måste vara styrboxen som är kass! :(
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » ons 04 jan, 2017 16:41

Liten uppdatering...

Tände manuellt enligt instruktionsboken och efter ett tag blinkar lamporna igen (termokontakt och elspiral växelvis) trots att det brinner ordentligt.
Tyder detta på att elektronikboxen är kaputt, brännaren är hemsökt eller något enklare åtgärdbart?
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav Stegatorparn » ons 04 jan, 2017 17:41

Om termokontakt och elspiral gör en blink växelvis är inte mikrobrytaren aktiverad, vilken kontrollerar om brännaren är rätt monterad mot pannan. Eventuellt behöver brytaren justeras för att bli korrekt intryckt.

Blir det två blink växelvis har inte flamvakten noterat eld inom rimlig tid. Det är en termokontakt lik den vid fallschaktet men med 50° temperatur. Saknas på äldre Flex A.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3377
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » ons 04 jan, 2017 17:57

Sorry, jag var lite otydlig. Det är två blink per lampa, växelvis. Termokontakt sitter där och är i så fall trasig den med eftersom det brann ordentligt, efter att jag hade tänt manuellt med tändvätska.

Det jag blev fundersam över är dock varför det inte gick att mäta upp någon spänning till elspiralen när jag försökte starta på vanligt sätt... Jag tycker att det tyder på att det är något med elektroniken som spökar men jag har gärna fel. :)
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav Stegatorparn » ons 04 jan, 2017 18:31

Kan ju vara något fel i styrboxen, en triac eller optokopplare som gett upp. Lätt att byta för en lödkunnig.
Om du funderar på ny box så skulle jag rekommendera den nya Flex 2A som är lite smartare.
Byt då också flamvakten för att vara på säkra sidan.
BioBjörn 18 -14, VB Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Stegatorparn
Pannrumsmonster!!
 
Inlägg: 3377
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » ons 04 jan, 2017 21:24

Jag är väldigt tacksam att du tar dig tid att hjälpa mig!

Jag tänkte öppna elektronikboxen och se om man kan hitta någon komponent som är bränd eller nåt. Isf blir det att byta ut den/de komponenterna. Tyvärr så har jag begränsade elektronikkunskaper och endast en multimeter att nyttja till felsökningen. Något tips på vägen?
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län

Re: Problem med termokontakt

Inläggav CPMS » ons 04 jan, 2017 22:16

Passa på att byta "avstörningskondensatorn" och byt/flytta upp motståndet som går varmt om du ska laga boxen annars blir det nog fläktproblem förr eller senare, är ju inte helt ovanligt på Flex A.
146+173m² 4-plan, 2006 Thermia 20+ Bequem 20, KW Z150, V-E AB shuntstyrning, 5 ton bulk med automatisk fyllning av Mafa Mini, Maflex skruvar.
Användarvisningsbild
CPMS
Lärjunge!
 
Inlägg: 379
Blev medlem: tis 30 nov, 2010 19:37
Ort: Långsele, Västernorrland

Re: Problem med termokontakt

Inläggav magnuss » tor 05 jan, 2017 18:49

Så nu äntligen brinner det som det ska igen!

Det slutade med ny elektronikbox. Jag provade att öppna den gamla och se om man kunde avgöra vad som var fel, men inget bränt förutom motståndet så det var inget jag kunde fixat.

Lite fattigare men mycket varmare med andra ord och fått tag i en bra lokal kontakt för framtida service!
Kör med en Janfire Flex A i en Nibe Attack
magnuss
Späd planta
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 29 dec, 2016 14:01
Ort: Ekeby, Skåne län


Återgå till Janfire

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster