Hej,
Värför är det ingen som debatterar NACKDELARNA

med underhållsfyr/underhållsglöd? Det är inte bara under sommarhalvåret som en brännare med underhållsglöd släpper ut mer smuts utan det är även under senvåren och hösten som det uppstår problem. Jag har själv en Biomatic20+ som jag tycker fungerar dåligt under de delar av året som temperaturen inte ligger under noll. Jag känner igen de problem som energimyndigheten presenterar i sin rapport ”Låglastkarakteristik i små pelletsanläggningar”. Tyvärr hittar jag inte länken men jag har rapporten i pdf-form om någon vill läsa den, eller om det går att lägga upp den på forumet. I rapporten har man visat att brännare med underhållsglöd släpper ut upp till 60 ggr mer hälsåvådligt OGC (organiskt bundet kol) än en brännare utan underhållsglöd.
Jag bor i ett kedjehusområde som byggdes enligt 60-talets byggnormer då brant lutande tak inte behövde ha en skorsten som gick över nock. Detta medför att rökgaser lättare slår ner runt huset än om man jämför med ett hus som är byggt enligt dagens normer.

Jag märker därför tydligt de utsläpp som min anläggning producerar. Och det beror inte på att den är felaktig inställd utan när brännaren väl går har jag konstaterat att utsläppen är väldigt låga. Som referens har jag min granne som kör med en PellX i ett likadant hus. Hans brännare släpper INTE ut några irriterande förbränningsgaser. Vi delar för övrigt på pelletsleveranserna så pelletsen går det inte att skylla på.
Jag valde min anläggning för att jag trodde den hade låga utsläpp men idag kan jag bara konstatera att så inte är fallet.

Pyreldandet när brännaren står stilla är inte bra. Argumentet med att man sparar in elkostnaden för att man slipper elstarter håller inte! Om brännaren så skulle tända i snitt 1 timme per dygn (högt räknat under ett kallt vinter dygn) blir inte kostnaden mer än 50 öre/dygn

(400 W och ett elpris av 1,3/kWh, också högt räknat). Jag lägger ut klart mer pengar än så nu när jag låter värmepatronen gå i väntan på kallare väder.
Jo, visst går Biomaticen att köra med ON/OFF styrning med det nya programmet. Jag har faktiskt fått ett nytt PROM av Thermia efter ett halvårs tjatande. Men denna styrning är gjord för acktankar och inte för en pannvolym på 140 liter. Följande nackdelar har jag funnit:
1.

ON/OFF programmet detekterar inte om pannan har nått den nedre temperaturen i hysteresen (temp. diffen) under ett tidintervall som vid normal drift hade inneburit start på glöd. Utan då kall-startar brännaren men en onödigt lång startprocedur som följd.
2.

Om brännaren ska optimeras för drift utan glödhållning så bör så mycket som möjligt av sista pelletsdoseringen eldas upp för att slippa pyrande pelletsrester i brännarkoppen innan nästa uppstart. Detta görs inte. Om så vore fallet kan man givetvis bortse från argument 1 ovan.
3.

Under Biomatic:ens kallstart väntar brännaren i 6 minuter (!!!) utan extra syretillförsel (ingen fläkt) på att pelletsen ska ta sig i brännkoppen. Under denna period har man garanterat ofullständig förbränning med höga utsläpp som följd. Är detta modern förbränningsmetodik? Denna period borde kunna kortas ner och framförallt borde inte förbränningsfläkten stängas av helt någon gång under förbränningsfasen.
Jag har ställt dessa frågor till Thermia men väntar fortfarande på svar. För övrigt har jag inte fått någon beskrivning till hur nya programmet fungerar av Thermia. De verkar ju inte vara så noga med att skicka med utförliga manualer över huvud taget.

(Se andra inlägg här på forumet).
Ja det här blev ju ett ganska långt inlägg, vilket beror på att jag byggt upp en hel del frustration under allt laborerande och fixande som inte har givit några resultat. Av den enkla anledningen att ett system med underhållsfyr/underhållsglöd INTE är rätt från början. Hoppas att Thermia kommer med ett nytt program som stödjer ON/OFF-teknik som inte är avsett för ackumulatortankar. För jag har investerat en hel del i pelletstekniken, en energilösning som jag fortfarande tror på. Det fungerar ju utmärkt för min granne

Biomatic 20+, hemsnickrat veckoförråd, dragbegränsare.