förhindra att pannan rostar?eller bara galna ideer??

Här diskuteras allt kring vedeldning
dr snuggels
Späd planta
Inlägg: 8
Blev medlem: mån 10 dec, 2007 15:16
Ort: västsverige

Inlägg av dr snuggels »

Om man nu skall vara riktigt ordentlig fyller man hela systemet med destillerat vatten och en liten mängd basiska kemikalier som är avsedda för ändamålet, typ "Boiler water treatment", o kanske lite condensate treatment.
Efter det avluftar man ordentligt när man eldar upp första gången.

Då kommer du nog att slippa problem under väldigt lång tid.
CTC 265B (-81) rosslagsbrännare (-07)
Torsten
Pannrumstomte!
Inlägg: 1809
Blev medlem: sön 03 dec, 2006 00:33

Inlägg av Torsten »

Då blir det nästan billigare att fylla med destillat från Norrskedika i Roslagen.
Brukar säljas i vita 20 liter platdunkar. Då blir systemet frostfritt. :)
Focus EKO Optima 20 + Bionordic Viking B16GL.
Stora Enso pellets.
Fete
Frö
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 17 mar, 2022 16:19

Re: förhindra att pannan rostar?eller bara galna ideer??

Inlägg av Fete »

Jag passar på att göra ett riktigt gräv i forumkyrkogården och kommer med en galen idé till!

Skulle det på en vedpanna vara idé att installera en slags förvärmning, bestående av en mindre acktank på ungefär pannans vattenvolym?

Teorin är ju att det är vid uppstart som risken för kondens i eldstaden finns, samt att det också är vid uppstart som förbränningen är som sämst.

Som någon skrev tidigare i tråden så kan en vedpanna vara väldigt kall, 15-20ºC vid uppstarten. En panna på 4-500kg innehåller också en hel del plåt som ska (eller iaf kommer att, vare sig man vill eller ej) värmas upp. Rimligen går en stor del av energin från veden dit, istället för att "oavkortat" gå till uppvärmningen av vattnet.

Om man innan eldning då cirkulerar säg 90º gradigt vatten från en förvärmingstank på säg 150l, så kanske man kan skrämma upp pannan till säg 60ºC innan man börjar elda. Då är den redan varm, kondens uteblir och förbränningen torde bli ngt mer effektiv under uppstart.

Sedan tänker jag också som så att det går åt mer energi att värma upp något som är kallt, än att behålla värmen hos någonting som redan är uppvärmt.

Självklart är ingen energi "gratis" och förvärmingstanken ska ju förstås laddas upp igen, men detta gör man då genom en redan varm panna. Kan det ändå inte finnas en liten fördel där?

Eller är jag helt ute och cyklar, utan stödhjul, och ovanstående idéer är helt onödigt på en modern panna, med låg vattenvolym och hög effekt. Det kanske räcker alldeles utmärkt med laddomatens funktion där (att cirkulera vattnet i pannan, så att den värms innan det går till tankarna).
Skriv svar