Pris begagnad CTC EcoFlex

Skriv svar
_Nicke4
Frö
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 05 feb, 2022 00:34
Ort: Blekinge

Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av _Nicke4 »

Hej,
Efter snart 16 år med EcoFlexen så har vi borrat och funderar på vad om vi ska sälja eller behålla den gamla trotjänaren som backup. Om vi skulle göra oss av med pannan finns det nåt värde i den eller ska man skicka den till tippen? Det medföljer ett Mafa MIDI (30 säckar), ett veckoförråd (10-12 säckar) och skruv. Pannan är konverterad till kedjedrift. Ny fläkt, ny motor till brännaren och rökgasgivare köptes in efter trippelhaveri i december och februari.

//Nicke
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5009
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av Stegatorparn »

Jag skulle behållit pannan som reserv ifall strömmen går, vilket inte är otänkbart med dagens svajiga elproduktion. En panna med brännare och pumpar klarar du lätt med ett litet elverk med sinusformad ström som elektroniken tål.
En värmepump behöver betydligt mer el och kräver ett betydligt större elverk, vilket knappast är lönsamt.
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
nyman
Pannrumstomte!
Inlägg: 1079
Blev medlem: fre 26 okt, 2012 20:48

Re: Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av nyman »

Kring 7000 kan du nog få på Blocket nu när pellets blev billigare än värmepump i södra Sverige.
Elpriserna för fast avtal har inte minskat till sommaren som det brukar göra utan i stället ökat. Gör dig inte av med pannan.
De löjliga elbilara kan vara det som knäcker vårt elsystem helt så elransonering inträder.
CTC Easyflex med Bionordic B16 S brännare. 110 mm insatsrör, 7,2 m. KW SID 012 i sotluckan.
Snapphane
Energiprofet!
Inlägg: 570
Blev medlem: lör 25 feb, 2006 20:44
Ort: Skåne

Re: Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av Snapphane »

Nicke: behåll pannan som backup om BV fallerar men även för att eliminera risken att elpatroner går in.
Du bör ha upplevt 1-2 vintrar med BV innan du tar beslut om pannan.
Brukar ni ha strömavbrott så talar det för att behålla pannan.
BV: s prestanda är väl alltid bäst de första 1-2 åren tills borran stabiliserats.
Du bor i elområde 4 ser jag. Utöver elpriset (kr/kWh) bör du planera för kommande effektavgift (kr/kW) - skall vara införda senast 1/1 2027.
Ca 15-20 av ca 175 nätbolag har infört det men enligt Energimarknadsinspektionen ligger många nätbolag i startgroparna. EI:s föreskrifter om utformning av tariffer, kom 26/4 och gäller fr o m idag 1/7 (tidigarelagts 6 månader). Alla elmätare skall vara utbytta 1/1 2025.
I din situation skulle jag noga logga hur BV uppför sig avseende effekttoppar och gångtid elpatroner. Om du har ny elmätare kan du läsa värden i realtid. Dessa kan du spegla till mobil/läsplatta genom att ansluta Tibbers https://www.kjell.com/se/produkter/smar ... ing-p51681 i elmätarens HAN-port (P1/Rj 12/45) (be nätbolaget aktivera porten).
Möjligen kan du i inloggningen på ”Din sida” på nätbolaget se din förbrukning (kWh) i upplösning ”timme”. Då kan du se retroaktiva vilket genomsnittligt effektuttag du haft per timme.

Gör allt du kan för att elpatroner inte skall gå in samt att kompressorns effekttoppar (rpm) minimeras.

De nya elmätarna kan fjärravstängas. Om elnätet ansträngs kritiskt kan sk ”roterande planerade bortkopplingar” bli aktuellt. Om du har pelletspanna, 1-2 AGM-batterier, solceller o/eller ett litet elverk, klarar du dig bra jmf med enbart BV.
Förhoppningsvis behöver din anläggning inte höga FLT. Konstellationen riktigt kall vinter och höga FLT (t ex 55 gr) medför lågt COP (3?) och risk att elpatroner går in. Med elpris 3:-/kWh, effektavgift kanske 100-120:-/kW (kompressor plus elpatroner), FLT 50-55 gr och COP 3, kan pellets vara billigare.
Resonemanget gäller än mer för de/oss med LVVP där COP faller dramatiskt vid låg utetemp. Därav har vår familj pellets/LVVP.
Pellmax UB+PellasX Revo 26 kW. LVVP CTC 622M+i255L. Tid A3, Bequem, Euronom A25F. Draglucka.Bulk.LLVP.

Fritidshus: Projektbrännare A3 15kW -02, eltändn/rör i koppen, fjärrstyrd via PLC-Mitsubishi FX, Duplomat D 17G -67, draglucka. Bulk. LLVP
_Nicke4
Frö
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 05 feb, 2022 00:34
Ort: Blekinge

Re: Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av _Nicke4 »

Hej,
Oops, hade totalt glömt bort att jag ställt fråga här. Tack alla för återkoppling. Som elpriset utvecklat sig så känns det som det bästa är att behålla pannan. Nån som har koll på om det går att kombinera både och? Om det går hur gör man bäst? Går det "samköra" typ spetsa med pellets när det behövs eller skiftar man manuellt och väljer vad man ska köra? Liten acktank på 300 liter som båda föder med vp som prio? Är väldigt novis på detta så ursäkta dumma frågor.
Echo Foxtrot
Fröträd
Inlägg: 77
Blev medlem: mån 14 mar, 2022 18:01
Ort: Skånelandet

Re: Pris begagnad CTC EcoFlex

Inlägg av Echo Foxtrot »

Visst går det att kombinera båda.
I mitt pågående bygge är värmepump och panna parallellkopplade med acktankarna. Två tvåvägs shuntgrupper ligger också parallellt och betjänas av en huvudpump så varje ingående komponent tar det flöde den vill ha, resten passerar åt ena eller andra hållet genom acktankarna. Om systemet tillförs mer energi än vad som plockas ut, laddas tankarna, annars laddas de ur.
Focus PE-20, Bioline 20 med hemmasnickrad Siemens Logo! - baserad styr, Iwabo Villa-S som reserv.
Hemmabyggd luft/vattenvärmepump som laddar acktankar på elpriset.
Automatisering med Home Assistant + Node RED
Skriv svar