Tider och styr till bioline 20

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Snapphane
Energiprofet!
Inlägg: 479
Blev medlem: lör 25 feb, 2006 20:44
Ort: Skåne

Re: Tider och styr till bioline 20

Inlägg av Snapphane »

Beklagar återigen sent svar. Valborg ……..
Om Du sänder PM så kan jag skicka databladet. Det är en specialbeställd tysk givare som inte tillverkas längre. Svårt att tänka mig att den inte kan ersättas av standardgivare.
Koksning: det är positiv bemärkelse anmärkningsvärt att Du inte har problem med det. Tyvärr har jag det även på standard A3-brännare utan eltändning i koppens botten, så min tes att eltändningen är vållande håller inte. Det koksar i hela botten och högt upp på kanterna.
Om koppen är välfylld med förbränning endast i övre skiktet och kontinuerlig påfyllning sker underifrån bör långa gångtider medföra mindre koksning. Då förhindras pyrande pellets nå botten och färre start/stopp minskar perioder med låg rökgastemp.
Easypell-pannan styrs mha mätning av flamtemperaturen - dvs optimal förbränningstemp.
Har Din brännare långa gångtider? Ack-tank? Har Du observerat pelletsnivån i koppen före tändcykelns start?
Inkomplett förbrända pellets var ett stort problem när jag körde Bequem för 20+ år sedan. Fick inte rätt på det.
Förslagsvis varvtalsreglerar Du fläkten.
Säkerhet: Bakbrand och kortslutning är ”totalkrascher”. I begreppet säkerhet lägger jag inte bara system som utlöser en påföljd då dylika krascher skett. Snarare tänker jag driftsäkerhet och innefattar monitorering som kan påvisa trender med avvikande värden som förebådar kraschen. T. ex:
- Bakbrand pga läckande slussvingar, stopp i lilla trycksättningsröret eller hål i fallschaktsslangen. En tempgivare mellan bakbrandsvakten och monteringsplåten kan indikera avvikande/stigande temp på brännarröret innan tempnivå nås som utlöser bakbrandsvakten.
Janfires lösning med vattenflaska - slang med värmekänslig vaxpropp, kan övervägas. En bekants Janfire utan vattenflaska hade magnifik bakbrand.
- Överbelastning/haveri vxl-låda internskruvsmotorn pga överfullt internförråd, stoppande främmade kropp i internförrådets utlopp (har hänt mig), spån i internskruvens kullager samt brusten främre svets på internskruven (då komprimeras främre spiral o skruven går trögt). Överbelastningen bör kunna fångas mha amperemeter som visar stigande värden vid överbelastning. Tempmätare på lindningen kan övervägas.
Även en torsionsavkännade koppling mellan motor och slussaxel kan visuellt o/el via larm påvisa avvikelse.
En funktion liknande ”brytstift” eller friktionskoppling mellan motor och slussaxel kan hindra motor-/vxllådehaveri.
Tröggående internskruv kan påvisas om kedjespännaren görs fjädrande så att ökat motstånd ändrar spännarens läge - det kan utlösa en mikrobrytare som ger larm eller loggvärden.
-Spånhalt. Iofs har jag inte upplevt ökad spånhalt förorsaka driftsavbrott men det kan tänkas att spån sätter igen det lilla trycksättningsröret. Därav kan spånavskiljning övervägas på externskruven

Ovanstående kan tyckas överarbetat men jag har varit i flera situationer när ett dylikt upplägg sannolikt förhindrat krasch, underlättat felsökning och tidigarelagt service.
Pellmax UB+Viking Bio 20. LVVP CTC 622M+i255L. Tid A3, Bequem, Euronom A25F. Draglucka.Bulk.LLVP.

Fritidshus: Projektbrännare A3 15kW -02, eltändn/rör i koppen, fjärrstyrd via PLC-Mitsubishi FX, Duplomat D 17G -67, draglucka. Bulk. LLVP
Skriv svar