Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Övrig diskussion i de allmänna forumen.
Skriv svar
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Hej!
Har hemma en Biomatic 20+ från 2006. Installerade pannan sommaren 2021 och allt funkade fint tills i november 2023, då jag installerade JFB på elcentralen i pannrummet. Råkade koppla om JFB på fel fasföljd, då jag var slarvig. Då fick jag problem med att pannan inte ville starta eldriften, men funkar OK på pelletsdrift. Kopplade om igen till rätt fasföljd. 16A, 5x2,5kvmm kablage. Elpatroner går i manuellt läge på alla tre nivåer. Läste på forumet på liknande fel, om att kvittera bort larm på termastaten återställningsknapp. 100 ggr minst försökte. Felmeddelandet forfarande kvar.
Bytte termostat. Köpte precis samma typ. Mätte spänning och strömmen. Testat mig och felsökte mig fram. Lämnade in kretskort till reparation i Helsingborg. Bytte ut 4 reläer som styr elpatroner, samt kondensator ( den cylindriska komponent) på kretskort. Felmeddelandet kvarstår.
Köpte även begagnat kretskort, samma modell av nyare datum. Januari 2024 inköpt.Processor version V0514 mot den befintliga V0545. Kopplat in den.
Felmeddelande kvarstår. Felsökte. Manuel drift går utan problem. På alla tre effekt. 3kw, 6kw och 9kw. Mätte strömmen igenom ledare på alla tre faser. Mätte resistansen på elpatroner. Samma resistans på alla resistorer.
Vet för fan inte hur jag skall kvittera bort denna larm "Alarm Max Termostat El".
Finns det nåt dolt servicemenyn där det går att kvittera bort larm, eller finns det nånstans kontaktorer i pannan, som datorn inte kan öppna?
Tack för alla tips.
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5033
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Stegatorparn »

Har du kontrollerat om maxtermostaten leder eller har brutit och inte går att återställa?
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Japp. Jag har. Det har klickat. Den är öppen. Det släpper ström till L1 på kretskortet. Nytt termostat också. Bytte den för nån månad sedan.
Problemet är att det går inte att tala om för datorn att det finns inget termostat fel, så att det aktiverar elpatroner i autodrift.
Läste i manualen att det finns två service menyer till. Som är avsedda för servicetekniker. Jag vet inte hur man öppnar dessa menyer.
Bilagor
Screenshot_20240421_225216_Adobe Acrobat.jpg
Screenshot_20240421_225216_Adobe Acrobat.jpg (75.12 KiB) Visad 1557 gånger
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5033
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Stegatorparn »

Har du provat att trycka in vänster och högerpil samtidigt tills texten "Service" syns i displayen, enligt manualen, och därefter tryckt högerpil för att visa menyerna?
Finns dock inget i menyerna som berör detta larm.
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Du menar att jag ska komma in i service menyer.
Japp. Jag har testat allt.
Har till om med installerat panna själv. Kopplat upp och löddat rör, dragit elinstallationer allt. Köpte pannan begagnat för 6000 spänn.
Knappat mig fram igenom menyer. Utan att lyckas återställa larm.
Har du några fler tips? Vad har du för panna?
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5033
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Stegatorparn »

Enligt manualen" Återställning av larm sker genom att man väljer ”FRÅN” på manöverenheten" som jag hittade under felsökning.
Man ändrar alltså Driftläge till Från och sedan går tillbaka till Driftläge Till, om jag förstått det rätt.

Jag har en vedpanna Värmebaronens Combimax där det sitter en Pelletstekniks Optiburnbrännare, Vilket ger flexibilitet med ved, pellets och el med elpatroner i ackumulatortanken.
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Så har jag förstått det också. Händer ändå ingeting. Får inte bort larmet. Tyvärr :cry:
Jag har varit i kontakt med VVS tekniker igår.
Jag kan inte lösa detta problem.
Tack för hjälpen.
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5033
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Stegatorparn »

Kan eventuellt vara kabelbrott mellan maxtermostaten och kretskortet, vilket ger denna effekt att det inte går att återställa.
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Jag hade idag serviceteknikern. Han som hade ägt innan Löhr service i Högenäs. Fd ägaren.
Killen bytte kretskort, processorn mm. Felet kvarstod.
Och så följde han kablaget. Stickproppen var inkopplat 1-fas uttag 230VAC. Felvänt. Fasen kopplades in på nollan och nollan på fasen. Strömmen kom in på kretskortet i fel riktning. Vände om proppen. Då funkade allt 🤣.
Vilket förbannade skitfel.
I alla fall. Det löste sig 👍
Bild
Bilagor
20240424_145341.jpg
20240424_145341.jpg (46.11 KiB) Visad 1492 gånger
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Haseld
Energiprofet!
Inlägg: 402
Blev medlem: sön 17 jan, 2016 13:09
Ort: Nordanstig

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Haseld »

Dzenis76 skrev: ons 24 apr, 2024 14:49 ....... Stickproppen var inkopplat 1-fas uttag 230VAC. Felvänt. Fasen kopplades in på nollan och nollan på fasen. Strömmen kom in på kretskortet i fel riktning. Vände om proppen. Då funkade allt 🤣.
Vilket förbannade skitfel.
I alla fall. Det löste sig 👍
Bild

Detta har jag varit rädd för i många år, saker som innehåller kretskort t.ex. pelletsbrännare som har en tydlig markering i kopplingsschema på vad som är nollan och fas (ska väl egentligen vara fastmonterade ? )

Därför har jag i främst pannrummet markerad på uttaget vilket hål som år nollan och även gjort en markering på stickproppen för att undvika en felinkoppling.
Bergvärmepump Nibe F1255 - 12 fr 26.10.2017, Borrhål enl. offert: 170 m .
Pelletseldare fr 2001 till 2017, Katla o Iwabo Villa S1 -06. Panna Euronom A25FR -72, = 45 år utan problem med olja, elpatroner o pellets SCA 6 mm → 09 2016, 8 mm →10 2017
Stegatorparn
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5033
Blev medlem: sön 22 jan, 2012 11:20
Ort: Kungsbacka

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Stegatorparn »

Tur att det löste sig så enkelt.
Men att komma på det är inte illa. Erfarenhet!
Optiburn -22, Värmebaronen Combimax 2000 UB -94, Ulma doserskruv, ack Thermia SA500B, Thermomatic CBJ, 3 ton bulkförråd
Värmer 240m²(2pl) + 90 m² källare
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Han berättade att detta med 230VAC uttag är inte standardutrustning, utan att det folk gör för att kunna koppla in en 230VAC generatorn i fall det skulle bli strömavbrott. Köpte pannan begagnat i Båstad 2021. Inte ifrågasätte jag varför är krekortet särkopplat från 3-fas matningen. Skitfelet har kostat mig inköpt termostat, reparation av kretskort som inte var trasig, inköpt begagnat kretskort och felsökning.
Skulle aldrig komma på med att det var felvänt stickpropp. Vilket än apparat man kopplar in i ett 230VAC eluttag, skall appareten funka oavsett.
Så var det inte fallet här. Nu vet vi :D
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Haseld
Energiprofet!
Inlägg: 402
Blev medlem: sön 17 jan, 2016 13:09
Ort: Nordanstig

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Haseld »

Stegatorparn skrev: ons 24 apr, 2024 23:04 Men att komma på det är inte illa. Erfarenhet!
Erfarenheten kommer från likströmssidan. Där har man inga vändbara kontakter.

De vanliga 230VAC uttagen är väl en kvarleva från tiden då elektricitet främst var till belysning, skulle har ersatt för länge sedan av CEE-liknande kontakter eller att göra sidostyrningen i olika bredd. Då kan man fortsätta att använda de gamla kontakter där det inte har nån betydelse men ha en ej vändbar stickpropp på saker som kräver en viss placering av nollan och fas.
Bergvärmepump Nibe F1255 - 12 fr 26.10.2017, Borrhål enl. offert: 170 m .
Pelletseldare fr 2001 till 2017, Katla o Iwabo Villa S1 -06. Panna Euronom A25FR -72, = 45 år utan problem med olja, elpatroner o pellets SCA 6 mm → 09 2016, 8 mm →10 2017
Dzenis76
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: tis 15 nov, 2016 22:25

Re: Alarm Max Termostat El- eldrift problem

Inlägg av Dzenis76 »

Helt rätt. Inte ifrågasatte jag stickproppen, utan jag utgick att det ska vara så. Jag får koppla om nu. Ta bort 230VAC stickproppen och koppla in det på 3-fas plintar, som det varit innan.
Då blir det aldrig såna här fel.
Ariterm Biomatic 20+, 2006.
Skriv svar