Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp fundering

MikaelSvensson
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 27 sep, 2011 07:36

Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp fundering

Inlägg av MikaelSvensson »

Hej,
nu kör jag pellets i min kåk på 255m2 och är väldigt trött på arbetet som det medför. Så nu har jag börjat titta på bergvärme bara för bekvämlighetens skull, vet att jag inte kommer att tjäna några pengar på detta utan det kommer att bli en mer kostnad.

Nu har jag haft hit några olika bolag för att få offerter på bergvärme så långt är allt bra. Men igår när sista killen var hit och gick igenom vårt hus och system så reagerade han väldigt starkt på mina inställningar på styrreglaget. Jag har 80grader på framledningstemp vid -20 - 25 grader, då säger han att det är frågan om pumpen klarar av att matcha detta då den levererar max 58grader.

Så nu till min fråga, vad är en normal framledningstemp finns det någon standard mall, typ att vid -20 så ska det vara 50grader?

Det känns lite dumt att investera i ett system på 160K och så kommer man gå och frysa när det är som kallast. Just nu funderar jag på att låta pelletsbrännaren vara kvar, vet ju vad jag har men inte vad jag får!

Är det någon som kan hjälpa mig i hur jag ska räkna.

MVH Mikael Svensson
Användarens profilbild
Roli
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4183
Blev medlem: tor 28 okt, 2004 12:36
Ort: Särö / Kungsbacka

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av Roli »

Nu är jag ingen expert på detta men vill påstå att någon mall finns det inte som man kan gå in i. Framledningstemperaturen beror på hur värmesystemet är dimensionerat, små element kräver högre temperatur än stora element för att kunna leverera "rätt" temperatur till huset. Sedan påverkar även hur rören är dragna samt om det är ett- eller tvårörssystem, husets isolering mm mm.

Framledningstemperatur på 80° låter i mina öron väldigt högt, det finns inga VP:ar som klarar detta utan eltillskott.

Själv har jag en framledningstemperatur på 33 grader för att värma 267 m² som jag tror räcker även vid -20 grader. Men mitt hus är relativt nytt (byggt -97) och har golvvärme på båda bjälklagen.
Moderator
Nu Bioline 20 (-06) 14 kW tid. EcoTec A3 (-97) 15 kW, TMV Alpha Keram UB, vakuumtransp. för pellets mellan ext.förråd och pannrum, ca.11 m² Lesol 5AR, 1,8 m³ 4 slingors acktank, 4-vägs shunt med CBJ, KW SID 012 dragbegr.
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av Icecap »

Det finns ingen mall då varje system är unikt.

Det som avgör är om man har låg- eller högtemperatur system och med det avses egentligen ytan på elementen. Om elementen har en "liten" yta ("moderna" från 80-90-tal) ska det hög temperatur till elementet för att det ska kunde avge nog effekt för att täcka värmebehovet som kan finnas.

Du har alltså ett högtemperatursystem och vill du har värmepump med ens i närheten av rimlig driftkostnad måste du byta ett antal/alla element till lågtemperaturtypen. Det blir en del pengar också...

Jag förstår din trötthet på det fysiska med pellet men undrar vilken del som är tung.
* Är det släpande av säckar?
* Sotandet?

Är det säckarna som kan knäcka lusten är det väl dags att tänka på bulkförråd eller som jag funderar på: ett fett förråd som klarar små- som storsäck, då kan jag hälla i direkt genom källarfönstret och ska i essens bara tömma ett par palla åt gången och sedan skita i det.

För priset det kostar med BVP + byte av element kan du få mycket bulkförråd och pellets...
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Torsten
Pannrumstomte!
Inlägg: 1809
Blev medlem: sön 03 dec, 2006 00:33

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av Torsten »

Ska du värma med bergvärme och ha bästa ekonomi så ska framledningstemperaturen aldrig vara högre än 40-45 grader. Då ska man klara en vecka med -25 till- 30 grader dygnet runt som det varit de senaste 2 åren.
Klarar inte bergvärmepumpen av att ge tillräcklig framledningstemperatur så går elpatronen in just när elkraften är som dyrast eftersom man då importerar tysk kolkraft och dansk oljekraft. Hela elpriset beräknas efter dyraste källan så det här ger enorma vinster för elbolagen om man manipulerar stopp i kärnkraftsverken.

Bergvärmeinstallatörerna brukar också offerera kunden ett underdimensionerat system för att komma ned under konkurrentens offert.

Räkna in en kostnad för att byta ut alla radiatorer i huset till större.
Finns beräkningstabell för radiatorstorlekar på
http://www.lenhovdaradiatorfabrik.se/di ... sp?apid=18
Focus EKO Optima 20 + Bionordic Viking B16GL.
Stora Enso pellets.
Användarens profilbild
M.Lindskog
Energiprofet!
Inlägg: 527
Blev medlem: fre 15 okt, 2010 16:33
Ort: Linköping

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av M.Lindskog »

Att elpriset är som dyrast vid en viss tidpunkt är sant för konsumenten enbart om man har ett sådant prisavtal. Väljer man fastpris så vet man ju i förväg vad varje kWh kommer att kosta. OBS att jag inte lägger någon som helst värdering i detta utan bara vill belysa att det finns fler sidor av just den saken.

Om man däremot värderar även andra saker än den egna plånboken, t.ex. att det ska finnas en rimligt beboelig planet även i framtiden, så kan man fundera på om det inte ligger något i vad vissa forskare hävdar angående VP, att de snarare driver på klimatförstöringen. Det hela bygger på ett resonemang om "marginalförbrukning" av elektricitet som är en direkt parallell till det som Torsten skriver utifrån ett prissättningsperspektiv. Typ "den sist konsumerade kWh:n är den smutsigaste". OK, jag vet att klimatfrågan är känslig & det är långt ifrån solklart vad som är tillförlitliga argument i den debatten. Klart är dock att byte från pelletseldning till VP ökar elförbrukningen, under förutsättning att tidigare pelletsanläggning inte krävde någon nämnvärd stöttning med elpatroner.

En annan sak att fundera på vid byte från eldning till VP är det här med hur husets klimat förändras. Även här finns det olika "sanningar" och det tycks vara glest mellan de objektiva, sakliga utredningarna på vilka effekter man egentligen får av ett byte. Klart är dock att det finns en risk att man kan behöva vidta åtgärder för att motverka fuktproblem, åtgärder som kan innebära stora investeringar & ytterligare driftkostnader.
Biomatic 20+ (årsmodell 2006, inst. ny 2011) // Pellistore 3 ton // Neova
10½ m skorsten m 120 mm Soliduct // KW Z 150 (20 Pa)
Värmer 2 hus: 160 m2 (1929) // 100 m2 (1870)
[Tidigare TB Mini (Swepell 24) & CTC Vemax]
danei
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2279
Blev medlem: ons 04 aug, 2010 13:13

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av danei »

En värmepump behöver som flera påpekat en lågframlednings temeratur för att fungera vettigt. Men att du har en hög framlednigns temeratur är inte samma sak som att du måste ha det. Jag har en klart högre framlednigns temeratur än jag skulle haft med värmepump. Nu kör jag en högtemperaur fram ock låter element termostaterna reglera rumstemperaturen. Med värme pump får man se till att inte strypa elementetn utan i stället reglera temperaturen med framlednings temperaturen. Den kna knaske vara en ide att testa att byta reglerfilosofi i vinter för att se hur varmt vattnet behöver vara. Blir det för högt så behöver man byta radiatorer för att få ett ekonomiskt system.
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av bergatorparen »

Jag skulle nog hellre behålla pelletsen och lägga pengar på att förbättra radiatorsystemet. Pellets verkar hålla sig rätt så stilla i pris, medan el är ett elände. En annan sak är att om en pelletsanläggning havererar, så är det både snabbare och billigare att fixa den - och man behöver inte vara kyltekniker med speciell behörighet för att hantera det som ingår i en pelletsanläggning.

De senaste två vargavintrarna har fått mig att se fördelerna med pellets även om psalmen jag sjunger när det är dags att sota och aska ur, inte precis är hämtad från någon psalmbok Svenska Kyrken vidkänner sig :lol:
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
MikaelSvensson
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 27 sep, 2011 07:36

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av MikaelSvensson »

Tack för alla svar.

Ska förtydliga lite, jag är uppväxt i lägenhet ända fram till för 6år sedan därav bristande kunskap av hur olika system fungerar, man öppnar eller stänger beroende på om man vill ha kallt eller varmt. Men så är ju inte fallet har jag förstått. :oops: Huset är en 50tals villa som ursprungligen var två familjs hus. Det är 255m2 fördelat på tre våningar varav en är källare, det är fullstora plan med 2.40 i takhöjd inga sned tak någonstans.

Alla radiatorer är av denna typ Bild med minst 22mm rör bredden på radiatorerna är minst 1m. Tror att det är två rörs system. Antar att det är ett lågtemperatur system om jag förstått det ni skriver rätt, eller?!

Pannan jag har är en diom från 80talet, pelletsbrännaren är en BioWarm fick höra att det är en 35kw men kan inte riktigt säga, står ingenstans. Jag har även två ack tankar på 5oo liter vardera men dom har jag aldrig kört. En expert som jag pratade med sa att det inte var någon ekonomi i att ha ack-tankar när man kör pellets. Min förbrukning ligger på 7ton pellets i bulk nu när det har varit som kallast dom första vintrarna har förbrukningen legat på runt 5-6 ton.

Icecap: Jag kör bulk så det är inte bärande av säck som är jobbigt utan alla drift stopp som har varit genom åren. Nu har jag i och för sig mekat så mycket och modifierat allt efter mina önskemål så nu har det var 3 - 5 stop under hela förra vintern så det går väll åt rätt håll men ändå oron när det är som kallast. Vill ju att barnen ska ha det varmt och skönt. Och sedan är det ju allt sot som tillkommer, så less.
Sen ensak till, jag bor mitt i en brant backe och en utav dom som kör bilen brukar neka att köra ut pellets till mig med motiveringen att bilen kan börja glida bakåt, men ingen utav dom andra brukar säga något utan bara kör ut och har aldrig varit tecken på att någon ska glida. Men det är jobbigt att inte kunna veta exakt om man får pelletsen när man beställer eller inte.

danei: Jo jag tror att jag ska härda ut under denna vinter för att testa olika framledningstemperaturer och framför allt köra med fulla spjäll på radiatorerna och styra med reglersystemet på pannan.

Fler frågor kommer nog när jag börjat att kolla upp mitt system. :?

Men utav det jag har skrivit är det någon som vågar sig på någon gissning om mitt system skulle klara sig med en 10 - 12 kw VP med 190 - 220 meter djupt borrhål?

MVH Mikael Svensson
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av bergatorparen »

Radiatorerna du har kallas sektionsradiatorer och är enligt både min egen erfarenhet och de samtal jag haft med rörkrökare supereffektiva - så de klarar av lågtemperaturdrift. Men det som är lite svårt att säga, är om 10 - 12 kW VP räcker eller om du bör upp en storlek. Diom är inte bland de mest effektiva pannorna, och det har jag från ett grannpar som hade sin i över 30 år. Deras vedförbrukning sjönk med över 30 % när de bytte panna. Men ponera då att du med en modern panna skulle haft en förbrukning om kring 5 ton vid en vinter som den gångna, så skulle det motsvara 24 000 kWh - varav ca 2500 kWh till förluster. Huset uppvärmningsbehov inklusive tappvarmvatten blir då 21 500 kWh. Detta indikerar att huset är normalisolerat, så att du kan utgå från 60 Watt per kvm, vilket då innebär att du måste ha en effekt om 15,3 kW på VP för att klara all uppvärmning utan spetsvärme.

Tillåt mig att ge dig ett råd: Inhämta offert på en ny modern pelletspanna från minst 3 leverantörer inklusive uppgradering av bulkförråd så att du kan få hem en årsförbrukning pellets under sommaren. Se över om du kan få pellets från en annan leverantör som anlitar bulkbilsägare som har bromsar på sina vrålåk så att de inte trillar/glider nerför backen. Med en modern panna, så slipper du alla driftsavbrott, och sotningen sker per automatik så att du kan låta sotarn ta den huvudrengörning av pannan som behöver göras 2 - 3 gånger per år. Märk väl: Att inhämta offert är totalt utan köptvång.
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av Icecap »

Driftstopp som orsakas av brännaren är såklart ett problem. Om du redan har mekat och modifierat ville det, som jag ser det, vara synnerligt mer vettigt att skaffa en bra brännare istället.

Bergatorparens råd är precis i linje med min inställning, inte för att BVP är dåligt men kostnaden för ett rätt dimensionerat system skenar iväg ganska mycket. Visst, ska ni bo i huset i 3 evigheter kan det kanske vara värd pengarna med BVP, den ventilation man ska ersätta kan nog klaras ganska hyggligt med mekanisk ventilation.

Men driftstoppen måste ju bero på något och då jag inte vet vad som har utlöst dom är det svårt att svara på mer, själv har jag inte haft ett enda som jag inte är direkt skyldig till - vilket är orsaken till att jag inte har byggt storförråd än, jag vill vara säker på att pelletstransporten kan ordnas på ett stabilt sätt innan jag drar igång.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
MikaelSvensson
Späd planta
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 27 sep, 2011 07:36

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av MikaelSvensson »

Bergatorparen: Har tagit in offerter från 3 firmor och alla har rekommenderat BVP i storleken 9kw(CTC, Thermia och IVT) och borrhål på mellan 190 - 220m för ungefär samma summa har inte skilt något nämnvärt. Jag fick själv säga till att jag vill även ha priser på BVP i storleken 10 - 12kw, så det betyder då att dom alla 3 har gett mig priser på kraftigt underdimensionerade BVP?

Har egentligen inte gett dom nya pelletsanläggningarna någon riktig chans för jag har bara varit ute efter att få det så bekvämt som möjligt :roll: Men börjar känna att BVP är lite av en chansning.

Icecap: Jag var lite otydlig, det är inte brännaren som har varit boven till stoppen utan det är själva matningen. Kan ju säga att hela mitt system är ca: 15år gammalt och är ett hemma bygge, men nu när man har lärt sig allt utan och innan när det gäller mekaniken så går det ju an. Men det skulle ju vara skönt att slippa bry sig så mycket. Där av fundering på BVP.

Men efter att surrat lite med er och kollat runt lite på forumet blir man ju sugen på att få systemet att fungera så bra som möjligt. Man vill ju inte dra på sig mer lån än man behöver.

Nu undrar jag, hur är det med ack tankar, fungerar de ihop med pellets?

MVH Mikael Svensson
Icecap
Pannrumsfanatiker!!!!
Inlägg: 5893
Blev medlem: tor 26 jan, 2006 23:20
Ort: Värmland

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av Icecap »

Ack-tank fungerar med pellets, de ger dock knappast vinst, snarare en liten förlust pga. värmestrålning. Men om vi pratar om att kombinera med solvärme är svaret ett tveklöst: såklart!

Och att matningen strular är tråkigt! Men för 10% av priset på BVP lär du få en fullfet matning med visslor och pukor och bladguld! Kolla t.ex. med Matene som ju har en del lösningar. Det är Rol-bi i detta forum som är aktiv där, han verkar ha specialiserat sig på just matningen.
Janfire NH, CTC 265B '72, K-Silo, KW SID012 dragbeg.
143m² (2 plan) + 71m² 1939, 20°C.
Var med i utv. av styrningen till Janfire NH brännaren.
Är inte PK!
Användarens profilbild
bergatorparen
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2881
Blev medlem: mån 16 mar, 2009 14:52
Ort: Bergatorp

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av bergatorparen »

Ja, de har, vanan trogen, gett dig offert på en BVP som är dimensionerat för ett hus som är 150 kvm eller mindre. Dimensionerande värmebehov är 60 Watt/kvm för normalisolerade hus, och 70 Watt eller mer för dåligt isolerade hus.

Ack tankar kan du mycket väl använda ihop med pellets. Skaffa då en riktig laddpanna. Det är en kostnad på mellan 20 - 25 000 kronor plus eventuell laddomat och brännare. Skaffa en riktig brännare såsom Janfire NH eller Ariterm BeQuem så slipper du mycket onödigt smutsgöra. Totalt kan du då komma ifrån det med kring 60 - 70 000 kronor - men då är allt nytt och färdig installerad. Köpa gammalt vill jag avråda då det som regel finns ett skäl till att folk säljer sina grejor. Glöm inte shuntstyrning. Med detta så får du en anläggning som är bekväm, ekonomisk och som i framtiden kan kompletteras med andra energikällor.
CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25
deasstore
Energiprofet!
Inlägg: 504
Blev medlem: fre 05 okt, 2007 06:03
Ort: Vimmerby

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av deasstore »

Sätt dig ner och fundera vad vill du ha.? Helt underhållsfritt bvp (näst intill ialf) eller pellets eldning med lite mer handpålägg.

Bara för att du installerar bergvärme så förlorar du inte en massa. Husets värde ökar mer med en energibrunn på tomten. Och fast elpris är ju inte så svårt att få.
Sedan kan du ju räkna med att du kommer få lägre driftskostnader jämfört med pellet. Men du kommer få mer lån att betala på vilket i sig kostar lite mer.

Det är för och nackdelar med allt. Men ibland får man skita i det och bara välja det man vill ha.
Men det gäller att tänka efter före, så man inte köper grisen i säcken.

Jag har typ samma storlek på hus men värmer inte hela källaren. Har de verkligen räknat med att hela huset ska värmas ?

Angående din brännare så ligger max effekten på 35kw. Men jag antar att du kör på lägre effekt typ 3-4 på rosterläget och matning. (ca 15kw tror jag)
Exonom A20B från -79. Ariterm PX22 (Föredetta Biona ägare )
Kutzner & Weber KW Z 150 dragbegränsare.
Hus byggt -39, 170kvm boyta. 25 kvm uppvärmd källare
PPG
Entusiast!
Inlägg: 105
Blev medlem: lör 26 jan, 2008 13:28
Ort: Uppsala

Re: Byte från Pellets till Bergvärme, framledningstemp funde

Inlägg av PPG »

MikaelSvensson: Det är rätt serviceman kollar din anläggning och klarar nog bra ditt hus att installera bergvärme är mycket bekvämligt. Våran bergvärme har gått 1 års felfri drift och sparat 10000 kr enbart driftkostnad än vi hade pellets såld förra året.
Vit tegelhus villa 1971, 1 plan och källare, Boarea: 105 m2, Biarea: 135 m2, borrdjup: 160 m och Daikin Altherma 3 GEO 10, installerad 9 december 2020.
Skriv svar