Saxa från nyheter

Skriv svar
manin
Pannrumstomte!
Inlägg: 1368
Blev medlem: sön 28 nov, 2004 10:13
Ort: Norra Skåne - Göinge

Saxa från nyheter

Inlägg av manin »

CTC 1100 -97 + köpte beg. VB-brännaren årsm -07
Siemens RVP200
Mini Mafa
Tigex 25.
-----------------------------------------------
Haft ägt VB Star + Viking bio under 2004-2010 nöjd, såld hus.
Märks stor skillnad CTC 1100 e bättre än Star
nyman
Pannrumstomte!
Inlägg: 1079
Blev medlem: fre 26 okt, 2012 20:48

Re: Saxa från nyheter

Inlägg av nyman »

Ja de hade tur och låg före. Men elpannor är knappast högteknologi. Har själv en VV-beredare tillverkad i Rumänien, har fungerat bra i många år.
När det gäller pellets är det värre. Stenåldersbrännarna Vikingbio och PellX finns kvar och säljer medan de bättre konstruktionerna slagits ut från marknaden.
Minns reklamen från 2004. "Vikingbio är den ENDA pelletsbrännaren som klarar att brinna i små trånga oljepannor".
I själva verket var det tvärt om. 20 kW brännaren Vikingbio kunde omöjligen brinna med den låga effekt som oljepannor i allmänhet fordrade. Turbulatorer måste kapas eller tas bort. "Precis som en oljebrännare" skrev man också i reklamen.
VB:s konstruktörer hade ingen aaaning om att pellets ger mer rök än olja. Problemen struntade man i och lämnade kunderna i sticket. Den oseriösa reklamen fortsatte. VB kallade sina oljepanor utan asklåda för pelletspannor och lurade på tusentals kunder oljepannor.
Altbergsbrännaren, Eurofire, Bionordic, Iwabo och Nymo klarade alla att brinna i en oljepanna utan att såga sönder turbulatorer.
Alla de brännarna är nu borta från marknaden. Iwabo kanske fortfarande finns. Bästa pannorna har också slutat tillverkas.
De polentillverkade pannorna är nog bra men går bort då de behöver acktank.
Den en gång så livaktiga svenska pelletsmarknaden dribblades bort.
CTC Easyflex med Bionordic B16 S brännare. 110 mm insatsrör, 7,2 m. KW SID 012 i sotluckan.
copecca
Gallringsobjekt
Inlägg: 20
Blev medlem: sön 28 nov, 2021 11:38

Re: Saxa från nyheter

Inlägg av copecca »

Tror inte ni på någon nytändning på den svenska marknaden nu när vi har både brist på elen och de höga priserna. Personligen gick jag på ett par år sedan till el med 2 luftpumpar installerad men nu denna vinter tillbaka till pellets igen och investerade tom.på en uppgradering på min gamla px21... Visst har pelletspriserna gått med upp men hoppas ner igen till efter sommaren så kan man beställa till nästa vinter för några mirakel på elmarknaden ser jag inte på väg trots vad MP lovat.. Här o Nu... ;) Nu är det nog för många ändå pelletsvärme som gäller...
Bor i Storfors i en liten villa. Kör KPM, förr px21 nu uppgraderat pb25 installerad i ctc regent från 1996 kombipanna. Korstenhöjd ca.6-7m ..
Skriv svar