Byte från direktverkande el till sol och pellets

Här diskuteras vatten- och luft- solfångare
Skriv svar
Solveig
Späd planta
Inlägg: 9
Blev medlem: lör 04 mar, 2006 23:14
Ort: Tullinge

Byte från direktverkande el till sol och pellets

Inlägg av Solveig »

Har direktverkande el i vårt hus på 155 kvm. Nu bygger vi ut till totalt 220 kvm och vill samtidigt göra något åt vårt elberoende. Vi vill ha ett så miljövänligt system som möjligt och vill förstås även kunna räkna hem investeringarna inom rimlig tid, gärna inte mer än 20 år. Vi har ingen möjlighet att göra något jobb själva. Huset kommer ha en öppen planlösning på bottenplan. En trappa leder upp till fyra sovrum och i bortre änden av övervåningen (nya delen) kommer ett allrum och ytterligare ett sovrum finnas. Vi är inne på sol och pellets men är osäkra på vilken lösning som är vettig.

Här är alternativen vi funderar på:

1. Solpaneler till ny ack. tank (byter ut gamla VVB) + luftburen pelletsvärme via pelletskamin. Gamla elradiatorer behålls för stöd när/där det behövs. Eventuellt komplettera med luft-luftvärmepump i senare skede om det visar sig att pelletskaminen inte klarar att värma övervåningen tillfredsställande.

2. Vattenmantlad pelletskamin kopplad till ack. tank + solpaneler till samma tank. Golvvärme i nya delen och radiatorer alternativt golvvärme i sovrummen uppe. Luftvärme från kaminen på nedre plan.

3. Pelletspanna i tvättstugan med veckoförråd, ack. tank och solpaneler. Värmen distribueras som i alternativ 2 med tillägg för radiatorer på nedre plan.

Har någon synpunkter på dessa alternativ? Har vi missat något alternativ? Förslag på lämpliga leverantörer?
Wodke Smart med vattenmantel. 750 liters acktank, 9,2 kvm plana Vitosol 100 på taket.
Bbob
Gallringsobjekt
Inlägg: 27
Blev medlem: mån 03 jan, 2005 21:34

Inlägg av Bbob »

alternativ 2 o 3 som e mest intresanta så du kan spetsa acken med pellets om solen inte räker till annars e du hänvisad till elpatron ändå.
knalle
Ungskog
Inlägg: 10
Blev medlem: ons 11 jan, 2006 16:44

Fläktkonvektor

Inlägg av knalle »

Jag har haft solfångare i 10 år och det fungerar bra mellan mars - oktober. Har en öpen planlösning med el (oljefylda element), som används när det är under -11. Vi har delvis vattenburen värme genom en fläktkonvektor i hallen och golvvärme på ca 20 kvm, som klarar hela huset innan vår luft-/vattenvärmepump tar paus. En pelletspanna löser ju totalbehovet för dig. En 10 kvm plansolfångare ger ca: 5000 kwh/år, om du kan tanka ur ack.tanken under natten. Vi använder mycket värme till vårt växthus, därav det höga kwhinflödet. Reklamen säger ju ca: 2500 kwh på denna anläggningen.
Lesol 10 kvm, acktank 1000 l, luft-/vattenvärmepump på 6 kw till tanken, fläktkonvektor och växthusvärme.
Sfinx
Stor entusiast!
Inlägg: 169
Blev medlem: tor 13 okt, 2005 11:43
Ort: Kungsbacka
Kontakt:

Byte av uppvärmning

Inlägg av Sfinx »

Du måste ha något som ger tillräcklig effekt den kallaste dagen samtidigt som du vill få ner både elförbrukning, kostnaden för uppvärmning och kostnaden för investering. Lite lurigt.

Själv skulle jag antagligen gjort så här i steg 1:

Kompromissat mellan bekvämlighet och ekonomi.
Slängt ut elelementen och kört med golvvärme och vattenburen värme, dimensionerade för låg framledningstemp. Ev fläktkonvektorer.
Solfångare och stor acctank med slingberedare för tappvarmvattnet.
Vattenmantlad Pelletskamin för acctanken + en billig L/L VP :oops:

Solfångarna ger gratis energi under ca halva året. Pelletskaminen stöttar varmvatten och värme när det behöv. L/L VP för bekvämlighet ner till någon minusgrad. När det är rejält kallt skall den vattenmantlade kaminen vara dimensionerad för att täcka effektbehovet.
Då behöver du inte använda pelletskaminen jämnt då det kan bli lite knöligt med ett litet pelletsförråd. Dvs ditt förslag 2

En pelletspanna med veckoförråd är dock mycket bekvämare, men kan dra iväg lite mer i pengar. Inget hindrar dock att du konverterar ditt förslag 2 till 3 senare om kaminen känns knölig.
Skriv svar