Pellets i Nybygge

Skriv svar
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Hej forumet,

Jag är tacksam för råd på frågan om pellets är ett alternativ för vårt nybygge?

Lite bakgrundsinfo.

Byggnaden blir ett sutteränghus i Uppsala med inredningsbar vind om ca 180 m2 per våningsplan. I sutterängvåningen har vi garage med värme max 10 grader på 50 m2 i övrigt är det 21 grader som gäller. Vindsvåningen lämnas oinredd och har en öppning ner mot vardagsrum på ca 50 m2. Total uppvärmd yta blir en bit över 400 m2.

Stommen till huset kommer muras och ha 30 cm isolering total bredd 52 cm. Ett mycket välisolerat och lufttätt hus dvs. FTX ventilation önskas. Enligt vår preliminära energiberäkning behöver vi ca 30 000 kWh/år till uppvärmning.

FLVP blir svårt då det inte finns några produkter, inte några vi hittat iaf, som kan ventilera hela byggnaden. Bergvärme fungerar man är hyggligt dyrt.

Pellets i kombination med solvärme på sommarn känns som en möjlig lösning. Men en del jag frågat och vissa på detta forum avråder bestämt från pellets vid nybyggnation.

Kommentarer..
micke_932
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2441
Blev medlem: tis 25 okt, 2005 13:49
Ort: Halmstad

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av micke_932 »

Lär funka bra med pellets, men om du vill ha det "underhållsfritt" så blir det också dyrt, du kommer inte ifrån att pellets är ett fast bränsle och kräver lite arbete med de flesta pannor, om du är ok med detta, om du vill sitta i finfåtöljen och avnjuta värmen utan att lyfta ett finger så kanske pellets inte är bästa lösningen.

lite en avvägning med vad du vill betala och hur bekvämt du vill ha det.

med det sagt så är ju jag för egen del väldigt nöjd med pellets.
En Roslagsbrännare och en Nibe City, finns placerad i län N (Halmstad)
brännaren går året runt sedan 2006, har bara bytt tändelement 3 gånger 2011, 2015 och 2019, allt annat är originaldelar.
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Jo det där med påfyllnad av pellets, askning och sotning är något som jag tänkt på. Här handlar det om att få till det och vara lite pragmatisk. Ett stort pelletsförråd och hemkörning underlättar pelletshanteringen. Automataskning finns på de flesta modernare pannorna antar jag men det är ändå en syssla som måste få ta lite tid. Att boka sotare är väll lite av en stånde order så det är mer en rullande kostnad är syssla, förutom att bjuda på en kopp kaffe då..
Användarens profilbild
Roli
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4186
Blev medlem: tor 28 okt, 2004 12:36
Ort: Särö / Kungsbacka

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Roli »

När vi byggde nytt -97 så blev det pellets med acktank. Acktank är inget krav för att köra pellets men vi ville också ha solfångare och då är acktank ett krav. Det går utmärkt att kombinera och det fungerar alldeles utmärkt.
En fördel om du kan göra en hel del själv eftersom köpt montering kostar och blir inte alltid den bästa då kunskapen ute bland "rörkrökarfolket" inte är den bästa för kombianläggningar.
Hade själv funderingar på VP men då pellets kräver mindre utnyttjande av "specialist" så övervägde det. Det är relativt lätt och går oftast att fixa de flesta uppkomna fel och serva pelletsanläggningen själv. Kostar tid visst men mycket mindre pengar än om man skall köpa det via servicefolk som dessutom inte alltid har tid när man själv har problem.
Hänger man dessutom här på pelletsforum så underlättar det när man får ett fel/har problem.
Moderator
Nu Bioline 20 (-06) 14 kW tid. EcoTec A3 (-97) 15 kW, TMV Alpha Keram UB, vakuumtransp. för pellets mellan ext.förråd och pannrum, ca.11 m² Lesol 5AR, 1,8 m³ 4 slingors acktank, 4-vägs shunt med CBJ, KW SID 012 dragbegr.
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Kommer från kommunens mycket trevliga energirådgivare som i försiktiga ordalag tyckte pellets verkade som ett bra alternativ. Framför allt då vi vill ha solvärme och troligen en liten kamin för myseldning.

Steg 2. Allt hitta en anläggning man kan leva med. :D
stuma
Ungskog
Inlägg: 17
Blev medlem: tis 24 jan, 2012 00:41
Ort: Kaxholmen

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av stuma »

Bor i hus byggt på 20-talet, men helrenoverat, tilläggsisolerat mm-80. 180m2 uppvärmd boyta (21°) + 90m2 källare med ca 18°. Pelletsförbrukning 2012, 25.000kWh (5 ton pellets). Självdrag.

Nu har vi kastat ut gamla oljepannan (Parca Norah 3000) med pelletsbrännaren (Ecotec A3), pga återkommande tjärbildning i skorstensröret och driftstrul, till förmån för ny laddpanna kopplad mot 750L ackumulatortank förberedd med solslinga. Valet stod mellan en Blackstar-panna och Nibes Pellux 100, då vi önskade uppnå, ur vårt perspektiv, hög komfort till rimligt pris. Valet föll på Nibes Pellux i Sol & Energitekniks tappning (heter då Intelliheat pell 20). Automatsotning av panna och brännare, samt lambdastyrning för optimerad förbränning. (Jo, jag har förstått att man ändå kan behöva ta några tag själv med sotviskan mellan sotarens besök). För motsvarande funktion och automatisering får man annars titta på de österikiska/tyska pannorna av typen Fröling/Viessmann, men då till helt andra pengar. Pris hårdvara (panna, veckoförråd, acktank, laddomat) 55.000kr + installtionskostnad.
Till vintern bygger vi ett bulkförråd.

Man får lätt uppfattningen i sverige att värmepump av typen jord/bergvärme närmast är golden standard valet vid nyinstallation av värmesystem, men redan i danmark ökar pelletsfrekvensen för att i tyskland istället ses som "system of choice", inte minst för det minskade elberoendet. För oss blev valet enkelt utifrån just detta, samt bibehållen funktionerande självdrag, avfuktning av källare och det lämpliga i kombinationen med solvärme, vilket ur miljösynpunkt känns som en svårslagen kombination. Sotaren behöver iaf. inte hos oss bokas, utan skickar ett datum när det är dags. Ungefär som tandläkaren.

Ser mycket fram emot uppstart av vårt nya system och ny förbrukningsstatistik!
12m skorsten 110mm diam
Intelliheat pb20 (Nibe pellux 100), lambdastyrning, Acktank 750L optimaltank med solslinga, elpatron. Laddomat 11-30 LM-4A laddar översta delen av tanken. ESBE bivalent shunt, styrning via pannan. Framlednings och utetempgivare.
sänkan
Entusiast!
Inlägg: 138
Blev medlem: tor 31 mar, 2011 16:37

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av sänkan »

Nu tror jag inte du ska blanda in Danmark och Tyskland i resonemanget för då hamnar du helt fel. I Danmark är det exempelvis jord och inget berg - alltså omöjligt med bergvärme på de flesta ställen.
Vi ska vara glada att vi i vårat land kan använda bergvärme i de flesta fall.

Pellets har sin plats också om man vill sköta allting själv och aldrig släppa in någon serviceman,men då ska man vara tekniskt intresserad och välja någon av de svenska pannorna som är enkla och billiga att reparera och underhålla själv och välja ett gammalt hus.

Snacket om acktank, solvärme, kaminer, solpaneler och ditten och datten som ska kopplas till denna acktank är idag en dyr hobby för en del men blir inte kostnadseffektivt om man gör en ekonomisk genomgång inkluderande ränta för de pengar man får låna.
Yamba skrev: FLVP blir svårt då det inte finns några produkter, inte några vi hittat iaf, som kan ventilera hela byggnaden. Bergvärme fungerar man är hyggligt dyrt.
Finns det inga produkter som kan ventilera det nya huset? Konstigt. FTX frånluftsvärmeväxling är standard vid nybygge idag och nödvändigt i ett hus som är tätt och saknar självventilation. Ta en titt på hur nya hus är byggda idag. Hur har du tänkt att lösa ventilationen annars? Fönsterspringor och imkanaler i skorsten?
CTC1100, Altbergs EP18A brännare
Tidigare installatör, mest Pellx och Iwabo.
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Jo, att ventilera huset med FTX är inte något problem och det är vad vi önskar. Problemet ligger i att det inte finns någon "vanlig" FLVP som är dimensionerad för ett riktigt stort hus. Jag ser inte FTX som någon standard för nyproducerade byggnader idag. Det vanligaste som jag förstått det är en FLVP från antingen Nibe eller Comfortzone. En FLVP med en modul för tilluft fungerar lite som ett FTX, iaf när det kommer till ventilationen. Nu tog jag mig tid att ringa runt och fick reda på att comfortzone har en FLVP som heter CFE120 som förhoppningsvis lanseras i höst som kan hantera ett luftflöde i rätt storleksordning. Deras största villa pump kan användas för fastigheter upp till 250 m2 annars. CFE120 är ett alternativ som jag ser det med en relativt enkel installation. Det kopplas direkt mot värmesystemet och mot en tank för varmvatten.

Sänkan, dela gärna med dig av dina kalkyler.
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Har börjat fundera på hur allt hänger ihop och gjort en bild

https://docs.google.com/file/d/0B7BJyTh ... sp=sharing

Synpunkter!

En laddpanna måste hittas, helst så automatiserad som möjligt. Nibes Pellux ser ju helt ok ut, jag antar att den är relativt ny och modern. Hade en ganska liten asklåda, 13 liter, dock. Det finns en hel uppsjö med varumärken både i och utanför landets gränser. Och det känns ännu svårare med acc-tanken. Kul.
:D
enström
Gallringsobjekt
Inlägg: 33
Blev medlem: sön 20 jan, 2013 23:19

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av enström »

Din lösning blir i stort sett lika dyr som bergvärme och är inte "tryck på knappen", kräver en del jobb i onödan.

Pannor tankar och diverse tar upp stor plats i källaren som kan användas till nyttigare saker.
Ska du sälja senare så är konstigt värmesystem något som avskräcker budgivarna.

Förbrukar du ovanligt mycket varmvatten på sommaren eller vad ska du ha solfångarna till?
Focus Nova med Eurofire
danei
Pannrumshärskare!
Inlägg: 2279
Blev medlem: ons 04 aug, 2010 13:13

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av danei »

Varför skulle du behöva så strot luftflöde? Ventilations behovet styrs inte av husets yta, utan av hur det ska användas. Ofta verntileras det onödigt mycket.
Yamba
Späd planta
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 24 jun, 2013 11:17

Re: Pellets i Nybygge

Inlägg av Yamba »

Jag håller inte med dig danei, ventilations behovet styra av husets luftvolym och BBR.
För ventilation gäller bland annat att uteluftsflödet i bostadshus inte får understiga 0,10 l/s per m² golvarea då ingen vistas i bostaden och 0,35 l/s per m² golvarea då någon vistas där. För ytterligare specifikationer se BBR avsnitt 6.2.
Diskuterade detta med min ventilationskille och hans uppfattning var att det finns många som drar ner ventilationen lite för mycket för att spara värme. Resultatet blir ett mindre bra inomhusklimat.

Solvärmen hade jag tänkt ha till poolen såväl som till vv på sommarn. Sen så vill vi ha en kamin i vardagsrummet, främst för att vi tycker det är mysigt. För att inte får övervärme tänkte vi koppla den till acc-tanken.

Håller med om att ett udda värmesystem kan avskräcka köpare vid en ev. försäljning. Nu hade vi tänkt bo i huset länge men du har en poäng enström.
Skriv svar