Nu har det uppståt lite poblem med tilltänkta systemet som en kompis ska bygga med en janfire nh som hjärta i systemet... Eftersom att det krävs minst 70° varmt vatten till diskningen av mjölkanläggningen så föll valet av kulvert på en aquawarm 2X28 mm kopparflex kulvert som matas med 85-90° vatten.. I ladugården blir det en effekta 500 liter med förrådsberedare på 200 liter o solsolslinga/förvärmningsslinga o 90 mm pur isolering.. Huset blir det en effekta 750 BB (dubbla vv slingor) med 90 mm pur isolering... Då de blev kortast väg att dra kulverten från gårdsverkstaden till källaren i huset o där en förgrening till ladugården.. Pannan kommer att värma gårdsverkstan o på baksidan på pannan finns 2 uttag (25 mm uppe o nere) där kulverten ska kopplas in..
Nu till problemet..
Funderar på att ha en termiskventil på matningen till kulverten o en cirkulationspump vid varje acktank med en backventil i toppen på varje acktank så de inte börjar pumpas mellan tankarna o inte pannan.. Cirkulationspumparna ska tempraturstyras för att minska värmeförlusterna...
Men nu säger rörkrökarna att så går de inte koppla..
Jag tyckte att de borde gå att göra så här men han blev bara tvär o han sa att de bara skulle va en pump o den ska gå hela tiden annars går de inte få detta att funka..
Vad tror ni på forumet
Ladugård
\
\ 21 meter
\ Hus/källare
/
/ 27 meter
/
Panna
Gårdsverkstad
Hmmm de blir inte rätt då de läggs ut.. Pannan o ladugården står i en rak linje med huset 5 meter åt höger sett från pannan.. Blev mycke nu..
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Glömde skriva att det måste sitta en pump vid pannan oxå o den startas/stoppas av pumparna vid acktankarna via någon typ av relä..
Detta för att den tank som behöver laddning först ska få de..
Eller är det bättre att dra 2 kulvertar en till huset o en till ladugården med 2 st laddomater (en till varje kulvert) som i sin tur styrs av tempen i vardera tank.. 2 st termiska ventiler o 2 st cirkulationspumpar går ju ha istället för 2 laddomat 10..
Detta kanske är lättast at få att funka men då kommer det att gå 63 meter kulvert mot 50 (rulle) meter.. Det blir 3500:- dyrare med kulverten men å andra sidan så behövs inga backventiler vid tankarna o 2 pumpar mot annars 3 + detta med relästyrningen så det blir kanske inte nå dyrare men mycket simplare.. De ända som är synd med 2 kulvertar är att det inte går köpa bara en 50 meters rulle som finns på lager mot om man ska ta 1 st på 27 o 1 på 35 meter då är lev tiden ca 3 veckor..
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
jag tror nog att det med 2 seperata kulvertar blir enklaste
å det är väl ladugården som kräver högsta temperaturen aquawarm 2X28 mm kopparflex
kan inte den till huset vara en standard kulvert ?
bara en fundering ifrån mig
nibe pellux med nymo calero 200
-09 installation av en braskamin
90m² boyta 60m² källare som värms till ca 12°c
Jepp de är ladugården som kräver minst 70° varmvatten för diskningen av mjölkmaskinsanläggningen.. Krav från mejeriet..
Visst skulle de gå att köra med vanlig kulvert typ Wirsbo till huset men den är faktiskt inte så bra.. Den har dubbelt så stor värmeförlust som aquawarm kulverten..
Har fått pris på dahl för wirsbo kulverten på 242:-/m + moms o aquawarm skulle gå på 271:-/m + moms så det blir bara 780:- dyrare med aquawarm..
Men nu verkar det som att det ska gå att lösa med endast en pump o termiskventil (laddomat) o dra en kulvert via huset sedan till ladugården.. Det blir 15 meter mindre kulvert på de sättet..
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Varför inte pumpa up tempen i kulverten för att sedan starta laddpump på respektive tank ? måste väl varit din urpsurngliga tanke ?
Men det blir en himla massa styrning...
Jämä junior125B-73, Biona 2000 -03(bytt till nya brännkammaren) 10.2kvm borö src 2004.
Toshiba RAS 13 "polar" L/L VP
Åker hiss till vardags.
Kör lite bil på bana ibland för skojs skull på helgerna.
Här är info jag fått fram hur det ska lösas svar på fråga 1 på tråden
Pumpen (eller cirkulationen) skall inte gå när acken är full, det sabbar skiktningen
och det avgör inte valet av antalet pumpar.
En pump:
I rotationsriktingen: pump, panna, shunt som håller säg 60 in till pannbotten, från shunten ett rör till sugsidan pump, förgrening framledning, ESBE bakvänd om man vill skicka den första kalla skvätten i kulverten förbi acken, termisk ventil med givare i botten ack, returerna ihop till samlingsrör retur, ansl av exp på samlröret, ansl av rör (fr shunten för förvärmn inkommande retur till pannan), cirkpump
Måste också till nåt som styr (maximerar) utgående panntemp. En termisk ventil (förbinda mellan panna o shunt på framsidan och närmast pumpen på sugsidan) kan ombesörja tillräcklig temp på returen till pannan och shunten håller då endast reda på inställd temp fram till ackarna. Ett alternativ, samma shunt kan göra bådeoch (och så finns det ju Laddomater)
Panntemp stoppar brännaren, eftervärmen i pannan tas med en tidsfördröjning innan stopp cirk
Två avstängare så att man kan prioritera de olika slingorna, eller en liten strypning om man alltid vet prioriteringen
Jag antar att självcirkmöjligheter är dåligt i detta fall (?) så vid ett strömavbrott är det vattnet som finns i/upp till exp som skall användas för att ev koka bort eftervärmen (och det har tillr om du har ett öppet exp och en pump som exp orkar trycka igenom)
Två pumpar:
en på varje gren (som jag uppfattade du tänkte dig) har den nackdelen att du får in kallt vatten till pannan (om man nu inte gör en dubbel uppsättning enl ovan) och du förstör placeringen av exp, i övrigt blir det enkelt (ingen shunt)
Senast redigerad av André den mån 07 nov, 2005 21:58, redigerad totalt 2 gång.
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Nä nu blir det för mycket prylar (mässing) och rör
Varför mera än 1 pump alltsom allt?
möjligen då för att det blir billigaste sättet för att hålla reda på vilken ack som blir tom, men det vete fasen
Jag trodde att det kortaste var att dra en gemensam till huset och sen gå vidare till lagårn? Var man kopplar ihop slingorna kvittar men kulvertlängd kostar så ock i förluster.
Placera pump, överströmning, shunt och ev exp i pannrummet
en kulvertsnutt (5 m?) till huset
T-rör och avstängare på båda sidorna i huset
och en kulvert vidare till lagårn och kulvert/rör internt i huset.
Släng i nåt plaströr i kulvertgroparna samtidigt som du kan dra elkabel i.
Sen sen var placera term.ventilerna beror på hur långa signalkablar man kan ha.
Nu kommer det kluriga - hur hålla reda på vilken ack som laddas - måste du det, njae?
Den termiska ventilen på resp acke nyper ju till när acken är full.
Vill du att den ena acken skall laddas först/snabbare så kan du stänga/strypa den andra slingan.
Med reläerna i nedan ex så kan man också få dem att spela så att när tempen sjunker/sjunkit i en ack till ett förinställt värde (eller en givare till i mitten på acken) så öppnas term.ventil på den acken och brännaren startas och därefter cirkpumpen. När/om sen tempen sjunkit i den andra så öppnar den term.ventilen för laddning.
Sen kan man ta en PLC som styr alltihopa men?
När båda är fulla så stiger panntempen och brännaren klipper och efter en stund cirkpumpen (skrev jag för att ta eftervärmen) och den observante ser nu vad har den att cirkulera emot, dvs inget. Men med några enkla reläer så löser vi detta (billigare än med laddomater). Finns olika sätt, tex när den andra ventilen (sista acken) skall till att klippa igen så klipper den först brännaren och efter en stund cirkpumpen och till sist ventilen vid acken.
Strömavbrott term.ventiler återgår till stängd.
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
ingemar_o skrev:det är intresant projekt du håller på med
isolera kulverten lite extra å minimera förlusterna
Helt klart intressant...
Har fria händer av kompisen priset har mindre betydelse huvudsaken systemet är så effektivt som möjligt..
Har kommit fram till nu valda kulvert o acktank så är förlusterna 9-10000 kWh mindre/år = ca 2-2,5 ton pellets jämfört med vad rörkrökarn vill tvinga på han..
Rörkrökarn vill att han ska ta wirsbo pex kulvert o 2 st borö 500 liter acktankar med 60 mm mineralulls isolering pga utrymmes brist..
Jag har en sådan o vet att förlusterna är knappt 11 kWh/dygn när tanken värms till 60 grader..
Då är bara halva tanken varm + att förlusterna lär ju öka en hel del om hela tanken är 80-85 grader så de har jag inte velat kolla...
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Nu är aquawarm cu 2X22 mm med 110 mm isolering beställd o båda acktankarna..
Det blev en 750 L med dubbla vv slingor till huset med 90 mm pur o till ladugården en 500 L med 200 L beredare o förvärmningsslinga o 90 mm pur isolering..
Fränt att man har fria händer o beställa utan att tänka på priset..
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Hoppas bara snickarna kommer snart o bygger pannrumet..
Tror acktankarna kommer i veckan så då får byggarna ta upp hålet i källarväggen o mura igen det direkt sen..
Det blir nog inte en janfire nh utan en biomatic 20+
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd