Jag köpte mej en ny klyv jag...Höll på att bli min död!

Här diskuteras allt kring vedeldning
André
King Pinne!!!!!
Inlägg: 7173
Blev medlem: tor 09 dec, 2004 18:25
Ort: Bygdeå 4 mil norr om Umeå
Kontakt:

Inlägg av André »

apersson850 skrev:På sjuttiotalet var det extremt vanligt att kunderna ville ha ett antal vägguttag över strömbrytare. Glöm inte att detta var innan tiduren, för inpluggning i vägguttagen, blev vanliga. Då var det smidigt för husmor (jo, på den tiden hette det så) att bara slå till några få brytare, så var alla fönsterlampor tända.
Alltså var det knappast tal om okunniga elektriker, utan då normala kundkrav.

Under lunchen kollade jag med den lite äldre flocken av elektriker som vi har här, och de bekräftade detta. Speciellt för sjuttiotalet, då. Däremot hade de inte haft principen med två grupper per rum. Vanligtvis var det istället så billigt som möjligt som gällde. Eller, som en uttryckte det, "när det blir dags för strömmen har budgeten redan gått åt dykarn, så då ska det sparas så mycket som möjligt".
Men jag fattar ändå inte hur/varför det är kopplat vägguttag vid golvet o ovanför fönster till samma strömbrytare o vägguttaget i köket som går på samma matning sitter då inte vid ett fönster heller..
Sen att man inte kan ha fönsterlamporna släkta om man vill se på tv på dagen är ju en annan sak som ja inte gillar..

Hemma hos farsan hade elektrikern istort sätt allt på en huvudsäkring som nu en elektriker kopplat om o detta va inkopplat -73 då huset (timmerkåk från 1750) totalrenoverades..
Samma elektriker som installerade 73 lyckades inte få igång fönsterlamporna i farsans sommmarstuga heller.. :shock:
Men elektriker som la om elen i kåken fixade även detta i stugan.. :D
Thermia Bequem 15D, Nibe alpha keram, Borö 500/110 L Acktank, Laddomat 10 (tidigare 2 st Biona o 1 st Janfire) 13,5 m3 bulkförråd
Användarens profilbild
Roli
Pannrumsfreak!!!
Inlägg: 4186
Blev medlem: tor 28 okt, 2004 12:36
Ort: Särö / Kungsbacka

Inlägg av Roli »

André skrev: Hemma hos farsan hade elektrikern istort sätt allt på en huvudsäkring som nu en elektriker kopplat om o detta va inkopplat -73 då huset (timmerkåk från 1750) totalrenoverades..
Samma elektriker som installerade 73 lyckades inte få igång fönsterlamporna i farsans sommmarstuga heller.. :shock:
Men elektriker som la om elen i kåken fixade även detta i stugan.. :D
Nu finns det ju tyvärr både bra och dåliga hantverkare inom de flesta branscher och får man tag på en dålig så blir det nog lätt fel enligt ovan............. :cry: som sedan en bättre får fixa med ytterligare utgifter för den som beställer jobbet........
Moderator
Nu Bioline 20 (-06) 14 kW tid. EcoTec A3 (-97) 15 kW, TMV Alpha Keram UB, vakuumtransp. för pellets mellan ext.förråd och pannrum, ca.11 m² Lesol 5AR, 1,8 m³ 4 slingors acktank, 4-vägs shunt med CBJ, KW SID 012 dragbegr.
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

Vägguttag över fönster = hängande fönsterlampa.
Vägguttag under fönster = stående fönsterlampa.
Vägguttag i köket = hjärnblödning?

Det kan ju har varit en bekväm stolle som kopplade in dina vägguttag; inte vet jag. I de fall jag installerade uttag som låg över brytare brukade jag dra med en vanlig fas, från samma grupp, i dosan också. Om kunden ändrade sig gick det ju då att koppla om till vanlig, ständig matning av uttaget.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
BG
Lärjunge!
Inlägg: 392
Blev medlem: fre 30 jun, 2006 23:09
Ort: Uppsala

Inlägg av BG »

Tompamannen skrev:
Bassman skrev:
...och lägger du ena handen på en fas och den andra på en annan fas eller nollan så är du rökt! :mrgreen:
Detta gjorde jag och jag lever i allra högsta grad. Jag skulle byta ett vägguttag, eller rättare sagt 3st i ett rum. Skruvade ur säkringen och kollade med Voltmätaren att ingen spänning fanns på första uttaget, bytte detta, gjorde likadant på andra. Men på det tredje så utgick jag från att det inte fanns någon ström eftersom dom andra 2 i rummet var strömlösa. Plockade ned det gamla uttaget, frigjorde kablarna, sedan skulle jag vika isär kablarna. Tog nollan med ena handen och fasen i den andra handen. Jag vet inte hur man ska beskriva känslan när strömmen gick från ena handen, genom överkroppen till den andra handen. Kanske tur att man är ung (33) med ett starkt hjärta. Efteråt kändes som att man hade hållit i en vibrator i ett bar timmar, det surrade i armarna ett bra tag efteråt.

Anledningen till att det var ström i vägguttaget är troligtvis att det är feldraget i huset. Det sista uttaget ligger på samma propp som toaletten vilket det inte ska göra enligt listan på proppskåpet. Så numera vågar jag inte lita på att det som står på listan är korrekt.
Nix man skall aldrig lita på att det är kopplat som det borde vara förrän man har försäkrat sig om att det är så....
Det finns tillåmed ställen som är kopplade med Grön/Gul som Fas :o
Och då är det lite riskabelt att komma dit å koppla till något.
Solp 13m2.
2x2.6m³ Accar.
Baxi 50kw innova
droopy
Ungskog
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 20 aug, 2006 19:31

Inlägg av droopy »

Patrik skrev:Kabel ja... men har du jordfelsbrytare?

MVH Patrik
Ett måste nuförtiden.. det är lag på jordfelsbrytare utomhus.är ju billiga och en väldigt bra livförsäkring.
droopy
Ungskog
Inlägg: 11
Blev medlem: sön 20 aug, 2006 19:31

Inlägg av droopy »

Anders G skrev:
Patrik skrev:Kabel ja... men har du jordfelsbrytare?

MVH Patrik
Skulle inte ha hjälpt på något vis. En jordfelsbrytare är inget beröringsskydd på blottade ledningar.
En jordfelsbrytare hjälper om du inte kopplar in dig själv som belastning mellan fas-nolla eller fas-fas

men kommer du åt en fas med kroppen och är jordad så går strömmen i fasen genom dig ner till jord. Då uppstår en obalans mellan fas och nolla vilket löser ut jordfelsbrytaren.

Jordfelsbrytaren är egentligen en summaströms transformator som ser till att lika mycket ström går mellan tillledaren och återledaren skiljer sig dessa åt mer än 30mA skall den lösa ut på mindre än 30msek.

Steffe
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

Idag krävs jordfelsbrytare även för vägguttag, som sitter så placerade, att man kan anta att det kommer att förekomma att någon ansluter sig där, och sedan drar ut sladden utomhus. Exempelvis för ett uttag innanför en källardörr.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
Skriv svar