Diff i laddomat.

Här diskuteras allt kring vedeldning
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

Ett kikande som man då förstås lämpligast låter något datoriserat system utföra, ett system som då också kan integrera över tiden och ge exempelvis ett glidande medelvärde av hur effekten varierar med tiden.

Skulle nog kunna göra en sån med mitt ost-och-sill-skåp och två temperaturgivare. Skåpet kan exportera till Excel, och sen kan man ju göra som ekonomerna, räkna tills man får det svar man vill ha...
Får ta och experimentera någon dag.
Tyvärr har jag ingen sån där praktisk flödesmätare, som man klämmer utanpå röret. Det vore annars ett enkelt sätt att se hur mycket som faktiskt snurrar genom Laddomaten.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
kricken_
Stor entusiast!
Inlägg: 159
Blev medlem: tis 22 jan, 2008 22:04

Inlägg av kricken_ »

Hur exakta är dessa termostat patroner.
Enligt termoventiler så skall laddomat21 vid en panntemp på 90°C skicka in ca 66°C i pannan.
Min går aldrig under 70-72°C även om panntemp stiger över 90°C.
Har tom provat att bryta strömmen för att bygga upp tempen mot ca 100°C inte ens då går den ner på 66°C.
Viadrus V7D, 2x750l acktankar, Laddomat21, Tryckexpansion, Shuntautomatik (danfoss).
apersson850
Pannrumstomte!
Inlägg: 1006
Blev medlem: tis 03 jan, 2006 13:14
Ort: Traryd

Inlägg av apersson850 »

Det måste ju rimligen bero på vilken effekt du får ut från pannan. Det, i kombination med vilket flöde du har genom pannan, måste ju bestämma vilken temperatur du ska skicka tillbaka till pannan, för att den ska ligga stadigt på 90°C.

Antag att du har väldigt liten brasa i pannan. För att den ska hålla 90°C måste du kanske skicka tillbaka 89°C. Detta går säkert inte i praktiken, för flödet även med långa och trånga rör blir för stort, så pannan orkar inte långt över de 78°C, där ventilen börjar öppna. Men med en strypventil på röret skulle det gå, i teorin.

Om du då å andra sidan har en megabrasa i pannan måste du kanske skicka tillbaka 60°C, för att pannan inte ska öka upp över de stipulerade 90°C, med det flöde du kan åstadkomma. Eller ha en större cirkulationspump och/eller grövre rör, för att få samma sak.

Som ett riktvärde kan man säkert använda de här siffrorna, men de måste rimligen bero på anläggningen, om man ska få något exakt värde.
Anders. Värmer med sol, ved och (helst inte) el.
Skriv svar