Hur ska man ekonomisota sin panna bäst? Ska man börja nedifrån eller uppifrån i pannan. Och ska man ha spjället öppet eller stängt hela tiden. Ska motdragsluckan tas bort först eller sist? Jag testade att ha hela pannan öppen, spjäll såväl som motdragslucka, alla bafflarna ute, men tyckte att pannrummet blev täckt med ett fint lager av sot. Funderar på att börja i mitten enligt det här schemat:
1 Stäng rökgaspjället, öppna mellersta luckan på pannan, ta bort bafflarna och sota rökgaskanalen upp till spjället.
2 Sen sotar jag pannans väggar. Därefter stänger jag mellanluckan, tar bort brännaren och sotar den nedre delen.
3 Därefter dammsuger jag upp alla askan i botten och gör ren brännaren. och monterar tillbaka allt i omvänd ordning,
4 Sen tar jag bort motdragsluckan, gör rent in till skorstenen och ned till spjället. Dammsuger allt och monterar tillbaka allt.
Skulle vara kul att höra i vilken ordning ni gör detta.
Sotningsprocedur CTC Total
-
- Prima virke
- Inlägg: 37
- Blev medlem: lör 21 jan, 2006 13:13