Det rekommenderas 60 - 80 grader 0,5 - 1 meter ner i pipan precis efter brännarstopp för uppnådd panntemperatur. Somliga skorstenar når lätt denna temperatur eftersom de är välisolerade, andra sliter mer beroende på skorstenens placering och konstruktion. Sämst är det för utanpåliggande skorstenar eftersom de har störst yta exponerat mot omgivningarna ohc därmed utsätts för kyleffekter. Bäst är skorstenar med fodrade pipor som dessutom är isolerade. Schiedel har några sådana på sortimentet, men de kostar givetvis multum. En vanlig murad svensk skorsten skall inte ha problem med kondens om den är murad av någon som hade kunskapen inne. Hur hög
ingående temperatur man måste ha, är omöjligt att säga, eftersom det varierar från ort till ort (lokalklimat) och från anläggning till anläggning, men ju jämnare drift, ju varmare blir skostenen överlag eftersom den består av material som är tröga - det vill säga de tar upp och avger värme långsamt. En skorsten som är i dagligt bruk, kommer ha mindre problem med fukt (från nederbörd) och kondens än en som bara är i bruk sporadiskt. Detta är i minsta fall såsom jag förstått det.
